Sacharidy mohou zabránit přetrénování!

30.12.2013 21:23

Pokud jste v kulturistice delší dobu, pravděpodobně jste si uvědomili, že je prospěšné konzumovat jednoduché sacharidy po intenzivním tréninku.

Nejen, že dodávají energii a doplňují zásoby glykogenu, ale i inzulínu, což je důležitý hormon, který se používá k transportu bílkoviny do svalové tkáně. Konzumace sacharidů během cvičení, umožňuje lepší výkon v tréninku. Věda začala zkoumat tento problém a předběžné výsledky jsou překvapující.

Studie zveřejněná v The Journal of Applied Physiology zkoumala 16 mužů, kteří prováděli vytrvalostní výcvik každý den, po dobu jednoho měsíce.

Subjekty běžely osm kilometrů při intenzitě jejich 75% maxima tepové frekvence a šestnáct kilometrů na venkovním hřišti, tak rychle, jak jen to bylo možné. Během výcviku, jedna skupina používala sacharidové nápoje a druhá nikoliv.

Po skončení testování, měly subjekty v první skupině, lepší stav výkonnosti a nálad, než v druhé skupině. Ve druhé skupině se už výrazně projevovalo přetrénování, zatímco v první nebyl ani náznak.

To vše díky sacharidovým nápojům konzumovaných při tréninku. Nejen, že pomáhají k větším svalům a lepší výkonosti, ale také podle nejnovějších výzkumů zabraňují přetrénování! 

 

 

Kulturistika jinak