Vše, co potřebujete vědět o proteinech

27.07.2013 19:29

Kasein, syrovátka, sója, hydrolyzát a izolát. Jak se v nich orientovat? Jaký druh proteinu je nejlepší?

Sója


Sójová bílkovina je rostlinného původu. Neobsahuje tuk ani cholesterol. Vstřebatelnost je počítána do 3-4 hodin po jejím požití, je tedy vhodným přípravkem pro doplnění bílkovin během dne. Sójový protein je navíc řešením pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo jsou vegetariáni. Podle posledních výzkumů, nemá sójový protein vliv na hladinu testosteronu a ani nepodporuje produkci hormonu estrogenu.


Syrovátka


Syrovátkový protein je jeden z nejlepších druhů proteinů. Vyrábí se ve třech základních formách: koncentrát, izolát a hydrolyzát. Syrovátkový protein je rychle vstřebatelný. Ve formě hydrolyzátu se dokáže vstřebat do 1 hodiny! Syrovátka je nejlepší po tréninku.


Kasein


Kasein se také vyrábá v několika variantách: kaseinát, micelární kasein a kaseinové hydrolyzáty. Kasein je pomalu stravitelný. Dokáže se uvolňovat postupně až 8 hodin!
Z těchto dvou variant je kaseinát levnější, ale pěkně se rozpouští ve vodě, takže je to skvělé pro koktejly. Micelární kasein má nedaleko k tvarohu (zvažte použití mixéru). Vzhledem k jejich pomalé absorpci, jsou skvělé jako noční proteiny.

Hydrolyzát kaseinu je opakem micelárního kaseinu. Rychle se vstřebává a spouští syntézu svalových bílkovin. Ve střevech se rychleji dělí na jednotlivé aminokyseliny.


Hydrolyzát vs izolát


Bez výjimky, hydrolyzáty vládnou v bílkovinovém světě. Jejich peptidy s krátkým řetězcem, rychlou absorpcí a špičkovými volnými aminokyselinami, se nemohou rovnat jiným zdrojům bílkovin. Chcete maximální zisky? Pak potřebujete hydrolyzát!

Hydrolyzáty jsou tzv. přetrávené, aby s nimi žaludek neměl takovou práci a mohli ihned spěchat ke svalům. Kromě rychlé absorpce se mohou hydrolyzáty pochlubit zvýšením hladiny inzulínu, a pokud jsou užívány s jednoduchými sacharidy (po tréninku), zvyšují sekreci inzulínu. To je obrovská výhoda, protože inzulín reguluje faktory, které umožňují růst svalů, ale také zastavují rozpad svalové hmoty. Čím máte vyšší hladinu inzulínu, tím lépe.

Izoláty dělají to samé, ale s menší intenzitou. Když je hladina inzulínu vysoká, tak svalová tkáň a tukové buňky se budou snažit vstřebat cukr ve formě glykogenu, proto se zvyšuje svalový růst bez zvyšování tukových buněk.

Hydrolyzáty můžou znít skvěle, ale je tomu skutečně tak? Výzkum ukazuje, že inzulín a aminokyseliny po použití hydrolyzátu, vydrží v těle příliš krátce, k udržení syntézy svalových bílkovin (1-2 hodiny). Hydrolyzáty je třeba použít v malém množství víckrát denně nebo ve směsi s dlouhodobě působícími proteiny, jako kasein nebo syrovátkový koncentrát.

 

Kulturistika jinak