Konopí vs sója

Sója je hlavním zdrojem rostlinné bílkoviny, která je v současné době dostupná a doplňky se sójovým proteinem se stávají skoro tak žádané, jako syrovátkový protein. V čem je ale sója odlišná od konopného proteinu?

Sója je dobrým zdrojem vegetariánského proteinu. Podobně jako konopí, obsahuje veškeré esenciální aminokyseliny a svými nutričními hodnotami se blíží mléku, masu a vejcím.

Velice důležitým faktem je, že v současné době je většina sóji pěstována jako geneticky modifikovaná (GM) plodina. Pokud se rozhodnete pro sójový protein, určitě si ověřte, zda nepochází z GM zdrojů.

 

Konopí, které se používá pro výrobu prteinů, nepochází z GM zdrojů. Nic takového, jako je GM konopí, neexistuje. Navíc, pěstování konopí nevyžaduje žádné herbicidy či pesticidy.

 

Sója je spojována s mnohými trávicími obtížemi, nadýmáním a v některých případech i s alergiemi. Pokud máte alergii na sóju, určitě se vyhýbejte sójovému proteinu.


Konopí neprokazuje žádné známé alergeny.


Sója je spojována s mnohými hormonálními poruchami, a to díky obsahu fytoestrogenů. Pokud právě procházíte menopauzou nebo máte nějaké problémy spojené s hormonální poruchou (např. rakovina prsu), poraďte se nejdříve se svým lékařem.

 

Konopný protein versus sójový protein – přímé srovnání


Konopný protein
100% naturální (přírodní)
Lehce stravitelný 
Obsah vlákniny působí příznivě na střevní trakt 
Obsahuje esenciální mastné kyseliny (omega 3) 
Při výrobě proteinu nedochází k tepelné úpravě (RAW), výsledkem je vysoký obsah bioaktivních frakcí a enzymů.

 

Sójový protein

Většina sójových výrobků bývá ošetřena hexanem (chemikálie používaná k extrakci oleje)

Většina sójových produktů na světě je GM

Obsahuje oligosacharidy, které mohou způsobovat plynatost a jiné žaludeční problémy

Veškerý olej je extrahován (odstraněn)

Při výrobě prochází tepelnou úpravou, která ničí schopnost proteinů, chovat se jako enzym, který řídí a urychluje biochemické reakce v těle.