Konopí vs syrovátka

V současné době je syrovátkový protein nejoblíbenějším proteinem na trhu. Vyrábí se jako vedlejší produkt z mléčné koagulace (při výrobě sýrů a jogurtů) a má vysoký obsah bílkoviny. Ale v čem se syrovátkový protein liší od konopného proteinu?

Syrovátkový protein se tráví rychle, což oceníme zvláště po těžkém cvičení, protože rychle doplní zásoby. Konopný protein se tráví pomalu, což je ideální doplněk mezi jídly a před spaním.

 

Určitě si všimnete, že na rozdíl od konopného proteinu, je většina syrovátkových proteinových doplňků smíchána s umělými přísadami a sladidly, aby byly co nejchutnější. Tyto přísady vám mohou bránit ve vaší snaze snížit váhu, protože vyvolávají chuť na sladké a snižují imunitní funkce.

 

Syrovátkový protein způsobuje trávicí problémy a nadýmání u lidí, kteří mají alergii na laktózu. Pokud máte alergii na mléko, vyhýbejte se syrovátkovému proteinu. U konopí nebo konopného proteinu nebyly prokázány žádné intolerance či alergie.

 

Konopný protein versus syrovátkový protein – přímé srovnání

Konopný protein                                                                                                                                         
Neobsahuje laktózu                                                                                                                                       
Lehce stravitelný                                                                                                                                        
Obsah vlákniny působí příznivě na střevní trakt                                                                                             
Obsahuje esenciální mastné kyseliny (omega 3)                                                                                           
Při výrobě proteinového prášku nedochází k tepelné úpravě (RAW) = vysoký obsah bioaktivních frakcí a enzymů. 

 

Syrovátkový protein

Nevhodný pro ty, kteří trpí alergií na laktózu

Nadměrná spotřeba vede k nadýmání a křečím

Nadměrná spotřeba způsobuje střevní toxemii

Zanedbatelný obsah esenciálních mastných kyselin

Při výrobě prochází tepelnou úpravou, která ničí schopnost proteinů, chovat se jako enzym, který řídí a urychluje biochemické reakce v těle