4 rady pro začátečníky

26.11.2013 15:28
Připravte si nový trénink - zátěž zvyšujte pomalu - zvládněte techniku

 

1. Nenarodili jsme se podle tabulky

Existují tisíce expertů na cvičení, ale žádný z nich nemá absolutní recept, který by fungoval na 100%. Nejlepší tréninkové plány jsou směsí stylů a přístupů - každý, kdo tvrdí, že zná jedinou osvícenou cestu k lepšímu tělu, se prostě mýlí. Jakmile nasadíte nový program, budete pociťovat zlepšení v prvních dvou měsících. Jenom nezapomeňte, že nic nefunguje věčně. Proto nasaďte na své tělo i další metody - potom se budete zlepšovat neustále!

 

2. Nechtějte všechno hned

Mnoho začátečníků anebo těch, kteří se ke cvičení vracejí, trpí syndromem Supermana. Běhají třikrát první týden a další týden už si střihnou šest běhů. Nebo si na druhé cvičení zdvojnásobí váhu, kterou zvedali při prvním tréninku. Po krátkém čase je začnou trápit chronická zranění. Bohužel se síla šlach a úponů rozvíjejí pomaleji než svalová síla. Vaše svaly jsou už možná dost silné na zvedání určité váhy či na dlouhý běh, ale šlachy a úpony nemusejí být ještě na tuto zátěž dostatečně připravené. Řešení spočívá v dodržování tzv. pravidla 10%. To říká: nikdy nezvyšujte objem, váhu, vzdálenost, rychlost a jakoukoli další proměnou o více než 10% týdně. Když toto pravidlo zanedbáte, riskujete, že se vaše cvičení změní ve velkou nulu... Prostě se dříve či později zraníte.

 

3. Ovládněte techniku

Ať trénujete cokoliv, perfektní technika je klíčem k bezpečnosti a účinnosti cvičení. "Čím jste starší, tím větší důraz musíte klást na provedení cviků. Když se zraníte, regenerace trvá déle," říká specialista na sportovní zranění Jack Raglin. Doporučuje, abyste si čas od času "doladili" technické provedení cviků s trenérem, i když už cvičíte hodně dlouho. Výzkum prokázal, že muži cvičící pod dohledem trenéra zaznamenali větší nárůst hladiny testosteronu než ti, kteří cvičí sami. Pokud si tedy myslíte, že dohled při cvičení z vás dělá slabocha, mýlíte se. Udělá z vás super stroj!

 

4. Intenzita pomáhá

Bohužel neexistuje jednoduchá, bezbolestná a super rychlá cesta, jak se dostat do formy na maraton, ztratit 10 cm kolem pasu nebo mít svaly jako Arnold. Vavříny patří pouze těm, kdo tvrdě pracují a dělají to správně.

 

 

Kulturistika jinak