6 mýtů o ztrátě tuku

30.09.2013 19:33
Vždy je zajímavé dozvědět se pravdu o důležitých tématech, která mohou mít vliv na váš život, zdraví, finance, atd.
Vezměme si například lékaře, který vám poradí, že když krvácíte z nosu, tak máte zaklonit hlavu. Tak zastavíte krvácení z nosu. Dnes se už toto nedoporučuje. Stejně tak se mění filozofie tréninku, strava a příprava na soutěž. Níže jsou uvedeny některé z mých top "Mýtů", pokud jde o tukovou ztrátu.
 
1. Mýtus  Zvedání nízké hmotnosti s vysokým počtem opakování, je jediný způsob, jak být štíhlý.
Nejčastěji se mě ptají nováčci a i sportovci, zda mají skončit silový trénink (při přípravě na soutěž) a začít zvedat pouze nízkou hmotnost s vysokým počtem opakování, aby si vytvořili definici a štíhlou postavu.
Mýtus, že musíte trénovat s nízkou hmotností a vysokým počtem opakování, má hodně co do činění s myšlením sportovce. Byly jsme naprogramováni věřit, že budeme automaticky ztrácet sílu, a že prostě nemůžeme zůstat silní i před soutěží.
Pokud jste sportovec a máte co nejvíce svalů i během diety, tím více tuku spálíte. Dobře naplánovaný výživový plán spojený s kardiem a těžkým trénink, vám umožní udržet vaše svaly a zbavit se přebytečného tuku.
 
2. Mýtus  Intenzivní kardiovaskulární trénink spálí svaly.
Opravdu si myslíte, že kardio spaluje vaše svaly a zmenšuje vaše nohy. Skutečností je, že pro většinu sportovců je kardiovaskulární trénink nepostradatelný, navíc k dietě a silovému tréninku, kdy se tělo zbavuje přebytečného tuku, začíná být zřetelné oddělení a definice svalů, a je-li to provedeno správně, neztrácíte svaly.
Můj postoj je, že pokud budete provádět kardiovaskulární trénink více než jednu hodinu, riskujete ztrátu svalové hmoty. Z hlediska kulturistiky, se dá kardio rozdělit do dvou sekcí - jedna ráno a jedna večer. Tímto způsobem, je možné udělat jednu hodinu kardia, když to rozdělíme na 30 minut ráno a 30 minut večer.
 
3. Mýtus Nemohu být štíhlý, protože mám genetické omezení.
"Moji rodiče mají nadváhu, tak to je důvod, proč jsem se nikdy nemohl dostat do formy." Ačkoli existují skutečně případy, kdy zdravotní problémy mohou omezit nebo bránit spalování tuku. Vždycky existuje řešení, které vám pomůže odbourat omezení nebo zátarasy, aby jste mohli hubnout.
Nedokážu spočítat, kolikrát se sportovci vymlouvali na špatnou genetiku. Ne každý má muskulaturu jako Flex Wheeler nebo Phil Heath, ale tvrdá práce, odhodlání a obětování, může vaši postavu posunout dále, než si kdy dokážete představit.
Pozitivní mentální postoj je také velmi důležitý, aby vše šlo v pohodě. Kromě toho, stravovací návyky hrají obrovskou roli v tom, jak moc vážíme. I když někteří jedinci jsou schopni hubnout daleko rychleji než ostatní, díky tvrdé práci a využití vůle k dosažení určitého cíle, mají všichni jedinci schopnost zhubnout a vytvořit si štíhlou postavu.
Sečteno a podtrženo: Šampioni jsou vyráběni z obětí a tvrdé práce. Vaše výsledky budou stanoveny podle toho, jak moc chcete obětovat a jak moc chcete pracovat.
 
4. Mýtus Hubnutí na váze vyjadřuje ztrátu tuku v těle.
I když ztrácíte kila na váze, vždy to neznamená, že jste shodily jen tuk! Často se právě stává, že dotyčný člověk shodí s tukem i svaly, které nám vlastně tuk spalují. Pak se může klidně stát, že dotyčný zhubne 10 kg, ale z toho je 8 kilo svalů a POUZE 2 kila tuku. Takže ten člověk vypadá relativně stejně, akorát je lehčí a může si obléknout věci, které dříve neoblékl, protože centimetry okolo břicha, stehen a boků šli dolů. Co mám ale udělat proto, abych spaloval jen tuk a ne svaly?
Nutriční plán, kardiovaskulární trénink a silový trénink je nejlepší způsob, jak zajistit, že vaše hubnutí bude probíhat správně, tudíž budete spalovat pouze tuky.
 
5. Mýtus Když s nížím svůj příjem vody, tak budu bezpečně a efektivně hubnout.
Víte, že v posledních hodinách a dnech před soutěží v kulturistice, se výrazně snižuje příjem vody, a někdy se i přestává pít. Tak se kulturisté zbavují přebytečných tekutin. Nicméně, mnoho jednotlivců a sportovců se snaží omezit denní spotřebu vody, v domnění že budou lehčí, nebo jim to pomůže zhubnout.
Pokud se záměrně dehydratujete ve snaze zhubnout, jen zpomalujete spalování tuků a může to být i smrtelné! Tato forma hubnutí by nikdy neměla být použita!.
Dlouhodobé období dehydratace zvýší ukládání odpadů v tukových buňkách, což je mnohem obtížnější pro vaše ledviny. Jestliže vaše ledviny nejsou schopny správně fungovat, pak musí vaše tělo spoléhat na játra. Zatímco toxiny se hromadí a spalování tuků pokračuje pomalu, můžete se setkat s dalšími problémy, jako je extrémní zácpa. V konečném důsledku to může vést k závažným onemocněním.
Jak můžete pomoci tělu spalovat tuky? 
Budete pít hodně tekutin denně.
-Optimální hydratace předchází zácpě.
-Zmenší se množství toxinů a tukových buněk.
-Hydratace bude také podporovat zdravou funkci ledvin a jater ke zvýšení metabolismu tuků a odstranění odpadu z těla.
Seznam výhod mluví sám za sebe.
 
6. Mýtus Potraviny, které mají "nízký obsah tuku" nebo jsou "bez tuku" jsou dobré pro hubnutí.
Bohužel se nemůžeme spoléhat na nízkotučné a netučné potraviny. Do těla by se dostávalo příliš málo tuku a zpomalilo by se spalování tuků. Takže když chceme hubnout, konzumujeme zdravé tuky, které prospívají tělu a pomáhají odbourávat tuk. Tělo prostě tuk potřebuje, aby mohlo správně fungovat, takže v rýsovacím období minimalizujeme či úplně odstraníme ze stravy špatné a nezdravé tuku a nahradíme je zdravímy tuky.
 
Kulturistika jinak