7 nejlepších potravin pro nárůst svalové hmoty

12.07.2013 13:24

1. Bílky

Ukažte mi kulturistu, který nemá ve své stravě vaječné bílky. Bílky s ovesnými vločkami ke snídani, jsou vynikající jídlo, které slouží jako palivo pro zbytek dne.

Při nákupu vajec, vždy zkontrolujte datum, otevřete krabici a zkontrolujte, zda jsou vajíčka v pořádku. Také se ujistěte, že jsou vejce v chladničce. Vajíčka skladujte pouze v chladu, abyste se vyhnuli onemocnění.

Snadný způsob, jak oddělit žloutek od bílku jsou vaše vlastní čisté ruce.

Recept na vaječnou omeletu: Připravíme si 6 vajec, které rozklepneme a opatrně vylejeme do pánve pouze bílky. Osolíme a zapneme hořák. Dřevěnou špachtlí přejíždějte po pánvi, aby se bílky nepřipálily. Po zhruba 10 minutách je jídlo hotové.

Živiny: 99 kalorií, 21 g bílkovin, 2 g sacharidů, 0 g tuku, 0 g vlákniny.

 

2. Steak



Kuřecí prsa jsou typickým jídlem kulturistů, ale libové červené maso obsahuje více bílkovin a kreatinu.

Vždy kupujte jen libové a jasně červené steaky.

Příprava steaku: Předehřejte gril nebo pánev na nejvyšší teplotu. Odstraňte veškerý viditelný tuk a obě strany masa osolte, můžete opepřit, okořenit nebo použít marinádu. Na grilu vaříme 3-6 minut z každé strany.

Živiny: 113g masa - 138 kalorií, 24 g bílkovin, 0 g sacharidů, 4 g tuku, 0 g vlákniny.


3. Filet z lososa


Losos má mnoho bílkovin a také nenasycené (dobré) tuky. Tím, že přidáte do svého každodenního příjmu jednu rybu, tak získáte tuky, které vám pomůžou s budováním svalů.

V čerstvém stavu má jasně oranžové barvy, není slizký a nezapáchá.

Příprava filetu: Ujistěte se, že všechny kosti jsou z filetu odstraněny. Vařit můžete na pánvi nebo v troubě. Okořeňte podle potřeby. Pečeme 10 až 14 minut, dokud není maso ve středu růžové.

Živiny: 113g filetu -  207 kalorií, 23 g bílkovin, 0 g sacharidů, 12 g tuku, 0 g vlákniny.

 

4. Kuřecí prsa



Toto je základní jídlo kulturistů. Mí vysoký obsah bílkovin a velmi málo tuku.

Peníze ušetříte tím, že koupíte maso už vykostěné a bez kůže. Ujistěte se, že syrové kuře je narůžovělé, nesmí být bílé, což by znamenalo, spálení mrazem nebo nesprávné chlazení. Když chcete druhý den jíst kuřecí prsa, nechte si je přes noc v lednici, aby vám rozmrzly. Rozmražené maso, by nemělo zapáchat.

Příprava kuřecích prs: Odstraňte všechen viditelný tuk z prsou a dochuťte kořením. Maso můžeme vařit na grilu nebo na pánvi. Vaříme 4-6 minut, pak otočíme a znovu vaříme 4-6 minut.

Živiny: 170g kuřecích prs - 205 kalorií, 38 g bílkovin, 0 g sacharidů, 4 g tuku, 0 g vlákniny.
 


5. Sladký brambor



Sladké brambory se často používají předsoutěží, aby naplnily vyčerpané svaly sacharidy.

Jsou jako normální brambory, ale jsou plné živin. Při výběru sladké brambory se ujistěte, že má pevnou, hladkou slupku bez modřin a kazů.

Příprava: Vydrhněte brambor pod studenou vodou pomocí houbičky a nezapomeňte odstranit všechny nečistoty. Pečeme asi jednu hodinu, dokud nezměknou.

Živiny: 226g brambor - 240 kalorií, 4 g bílkovin, 55 g sacharidů, 1 g tuku, 7 g vlákniny.

 

6. Vepřová panenka



Je to nejlibovější část vepřového masa.
Při nákupu se ujistěte, že maso není prošlé. Pokud je maso suché nebo dokonce trochu šedé, nekupujte ho.

Příprava vepřové panenky: Seřízněte všechen viditelný tuk. Vaříme 15 - 25 minut na pánvi nebo v troubě.

Živiny: 113g masa - 136 kalorií, 24 g bílkovin, 0 g sacharidů, 4 g tuku, 0 g vlákniny.
 


7. Chřest

Chřest? Porostou potom svaly? Nejlepší kulturisté používají chřest předsoutěží.

Ať koupíte chřest tenký nebo silný, měl by mít jasně zelenou barvu a musí být bez kazů a modřin. Pupeny na špičce by měly být zavřeny. Pro nejlepší chuť, spotřebujte do tří dnů od nákupu.

Příprava: Seřízněte každý stonek. Do hluboké pánve vložte chřest, přidejte 1 centimetr vody, špetku soli a vařte, dokud voda nezačne vřít. Vařte 3-4 minuty pro tenký chřest (4-6 minut pro tlustší).

Živiny: 113g chřestu - 27 kalorií, 3 g bílkovin, 5 g sacharidů, méně než 1 g tuku, 2 g vlákniny.

 

Kulturistika jinak