9 triků jak rychleji spalovat tuk

14.11.2013 22:39
1. Podvádějte svůj jídelníček
Nemůžete být štíhlí, aniž byste se drželi čisté stravy, ale pokud držíte stejnou dietu příliš dlouho, zpomalí se vám metabolizmus a tudíž i spalování se zpomalí. To ale neznamená, že byste měli jíst fast food celý den, ale spíše zvyšte příjem sacharidů a celkový příjem kalorií na jeden den. Můžete mít jedno jídlo, jako je: pizza, hamburger a hranolky, lasagne, atd.
Proč to funguje: Když jste byli ve striktní dietě, vaše hladina hormonu leptinu, začala kriticky klesat. Takže když jeho hladina klesá, spalujete méně kalorií, ale jíte víc. Přejídání zvyšuje hladinu leptinu, který udržuje váš metabolismus na vysoké úrovni a tlumí pocit hladu, což vám umožní spálit více kalorií, při nižší spotřebě potravy.
Postupujte takto: Zvyšte kalorie o 25 až 50 procent na jeden den v týdnu a zdvojnásobte příjem sacharidů v ten den.
 
2. Jezte před spaním
Zatímco spíte, vaše tělo je v podstatě na lačno a odstraňuje aminokyseliny z vašich svalů na "palivo" pro mozek. A protože každá svalová ztráta, bude mít negativní dopad na váš metabolismus, bude to bránit ve vašem úsilí ztratit co nejvíc tuku.
PROČ TO FUNGUJE: Jídlo těsně před spaním znamená, že aminokyseliny z vašeho posledního jídla, budou využity pro mozek a nebude vám ubývat svalová hmota. Nicméně nedoporučuji kombinaci se sacharidy - jen protein nebo tuk. Některé dobré možnosti jsou tvaroh, řecký jogurt, přírodní arašídové máslo, ořechy, lněný olej a kaseinový proteinový prášek - vše se pomalu tráví. Výzkum ukázal, že kasein může rovněž pomoci spalovat tuky v noci.
Postupujte takto: jezte buď 250 g nízkotučného tvarohu, 1 lžíci přírodního arašídového másla nebo jednu odměrku kaseinového proteinu.
 
3. Pomalé (komplexní) sacharidy před tréninkem
Mnoho lidí stále volí rychlé sacharidy před tréninkem, mysle-jí si, že jim to bude poskytovat příval energie. To je sice pravda, ale nepomůže to spalovat tuk.
Proč to funguje: Jedna studie provedená na National Taiwan College zjistila, že sportovci, kteří konzumovali před tréninkem pomalé sacharidy a bílkoviny, spálili více tuku během cvičení a byli schopni trénovat déle, než ti, kteří jedli rychlé sacharidy.
Postupujte takto: do 30 minut před tréninkem, konzumujte 20-40 g sacharidů s nízkým glykemickým indexem, jako je celozrnné pečivo, ovesné vločky, ovoce nebo sladké brambory.
 
4. Zaměřte se na tuk
Když se snažíte zhubnout, vynechání všech tuků v potravě není dobrý nápad. Zdravé tuky, zejména omega-3 mastné kyseliny, stejně jako mononenasycené tuky, můžou skutečně pomoci spalovat tělesný tuk.
PROČ TO FUNGUJE: Tučné ryby jako je losos a pstruh, jakož i ořechy jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, zatímco olivový olej, arašídové máslo, avokádo a vejce, jsou dobrým zdrojem mononenasycených tuků. Ořechy jsou skvělé. Jedna studie z Loma Linda University (Kalifornie) uvádí, že subjekty po nízkokalorické dietě, s vysokým obsahem tuku ve stravě, který pocházel z mandlí, zaznamenaly významný úbytek tělesného tuku než ti, kteří spotřebovávali stejné množství kalorií, ale jedli více sacharidů a málo tuku.
Postupujte takto: Mějte příjem tuků na 20-ti až 30-ti procentech z celkového denního příjmu kalorií.
Nejste si jisti, co jíst k snídani? Budu rozhodovat za vás: vejce! Výzkum ukázal, že lidé, kteří konzumují celá vejce k snídani, ztratí mnohem více tuku než ti, kteří jedí jen bílky. Zkuste 2-3 celá vejce ráno k snídani a uvidíte jak se rychle zlepšíte.
 
5. Jezte ovoce
Přemýšlejte o tom: Kolik lidí znáte, kteří ztloustli z příjmu ovoce? Myslel jsem si to. Ovoce není zrovna ďábel, ale některé druhy jsou lepší než ostatní, pokud jde o získání štíhlé postavy.
Proč to funguje: Studie z Scripps Clinic v San Diego, Kalifornie, zjistila, že lidé, kteří jedli půl grapefruitu nebo pili 250 ml grapefruitového džusu třikrát denně, ztratili v průměru 2 kg za 12 týdnů, je to pravděpodobně proto, že grapefruit snižuje hladinu inzulínu a zvyšuje rychlost metabolismu. Např. jablka obsahují antioxidanty zvané polyfenoly, které kromě zvýšení síly a vytrvalosti, pomáhají také v odbourávání tuků, a to zejména kolem břicha.
Postupujte takto: Přidejte si půlku grapefruitu k snídani a k obědu, každý den a jedno velké jablko před tréninkem, obsahuje asi 30 g pomalých sacharidů.
 
6. Jezte vápník
Konzumace mléka a mléčných výrobků není jen o získání bílkovin pro budování svalové hmoty, vápník je obrovská výhoda pro spalování tuků.
PROČ TO FUNGUJE: Vápník, jak bylo prokázáno v mnoha studiích, zvýšuje spalování tuků, zejména v okolí břicha. Hormon calcitrol, který podporuje spalování tuků, je potlačen, pokud je nedostatek vápníku ve stravě. Vápník může také pomoci snížit množství tuku v potravě a nedávná studie naznačuje, že to pomůže omezit příjem potravy.
Postupujte takto: Rozhodněte se pro mléčné výrobky, jako jsou nízkotučný tvaroh a řecký jogurt dvakrát nebo třikrát denně, jako vysoko-proteinové občerstvení.
Rozdíl mezi bílým jogurtem a řeckým jogurtem je velmi jednoduchý. Řecký jogurt obsahuje asi dvakrát tolik bílkovin a polovinu sacharidů, než bílý jogurt.
 
7. Jezte organické potraviny
Nákup organických potravin vás bude stát víc, ale stojí to za to, protože tyto čistě přírodní potraviny, můžou výrazně zlepšit proces spalování tuků.
Proč to funguje: Jedna studie z Velké Británie oznámila, že biomléko má zhruba o 70 % více omega-3 mastných kyselin, než běžné mléko. Další studie zjistila, že ekologický chov krav, dává mléko s 500-ti procenty více konjugované kyseliny linolové, než krávy z obyčejného kravína a maso z ekofarem obsahují více CLA a omega-3 mastných kyselin - oba pomáhají spalovat tuk a zvětšovat svalovou hmotu.
Postupujte takto: Při nákupu mléka, tvarohů, jogurtů, sýrů a hovězího masa, kupte organický druh (bio), pokud si to můžete dovolit.
 
8. Pijte studenou vodu
Pitná voda se může zdát příliš jednoduchý způsob, jak být štíhlí, ale funguje to, zvláště když je voda studená. Navíc, je to levné, takže ušetříte peníze, které můžete použít na nákup bio mléčných výrobků a hovězího masa.
Proč to funguje: Jedna studie z Německa ukázala, že pití dvou šálků studené vody, může zvýšit rychlost metabolismu o 30%. Jiná studie zjistila, že pití dvou šálků vody, mezi jídly, také vede ke snížení chuti k jídlu a ztrátě 2,5 kg tuku za 12 týdnů.
Postupujte takto: Pijte dva šálky studené vody, mezi jídly po celý den.
Mnoho diet, závisí na dietních limonádách a jiných uměle slazených nápojů. Výzkum naznačil, že takové nápoje způsobují, abyste se cítili hladovější. Navíc tyto nápoje bez cukru, stále zvyšují uvolňování inzulinu, který inhibuje (snižuje nebo omezuje) spalování tuků.
 
9. Jezte sójové maso
Vím, co si myslíte: opravdoví muži nejedí sóju! Ale ve skutečnosti, můžete jíst sóju, protože je to silný spalovač tuku.
PROČ TO FUNGUJE: Na University of Alabama výzkumníků (Birmingham) zjistili, že jedinci, kteří jedli 20 g sojových bílkovin denně, po dobu tří měsíců, ztratili značné množství břišního tuku, ve srovnání s těmi, kteří používali kasein. O sójovém mase také bylo zjištěno, že zvyšuje hladinu růstového hormonu GH, který pomáhá budovat svalovou hmotu, ale také spaluje tuk.
Postupujte takto: Přidejte 10 g prášku sójového proteinu do svého jídelníčku, před a po cvičení.
 
 
Kulturistika jinak