Rychlý praktický a trvanlivý moučník. Konzistencí něco mezi chlebem a bábovkou se sladkou příchutí.
Ingredience:
1 lžíce másla na vymazání
1 lžíce strouhanky na vysypání
TĚSTO:
1 špetka soli
100g hrozinek
100g ořechů (mohou být lískové, vlašské nebo mandle)
300g polohrubé mouky
200g másla
2 vejce
6 středních až malých banánů
2 lžičky jedlé sody
200ml mléka
250g cukru
1/2 lžičky mleté skořice
Postup přípravy receptu
Banány, cukr a tuk a prášek do pečiva či jedlou sodu rozmačkáme a rozmícháme. Přidáme např. vlašské ořechy nadrobno nasekané, nebo nahrubo namleté, možno i pár hrozinek. Do řádně promíchané směsi vlijeme mléko, přidáme špetku soli a špetku skořice, dvě celá vejce a opět promícháme. Hotové těsto je tužší konzistence.
Těsto dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy na bábovku, srnčího hřbetu, na hluboký plech, či pekáč. Pečeme v předehřáté troubě na 170 až 190 °C asi 70 minut. Hotové poznáme tak, že nelepí na vpíchnuté špejli. Nebojte se experimentovat a ubrat či přidat jednotlivé části receptu podle chuti a potřebného množství.
Díky použitým banánům, které mohou být již pomačkané a na slupce hnědé, vydrží tento ve Spojených státech nazývaný banánový chléb i týden a zůstává vláčný. Mexické a černošské děti vítali tento moučník potřený marmeládou, džemem, nebo burákovým máslem.