Banánový Power chléb

08.09.2014 20:45

Rychlý praktický a trvanlivý moučník. Konzistencí něco mezi chlebem a bábovkou se sladkou příchutí.

 

Ingredience:

1 lžíce másla na vymazání 

1 lžíce strouhanky na vysypání


TĚSTO:

1 špetka soli

100g hrozinek 

100g ořechů (mohou být lískové, vlašské nebo mandle) 

300g polohrubé mouky 

200g másla 

2 vejce 

6 středních až malých banánů 

2 lžičky jedlé sody 

200ml mléka 

250g cukru 

1/2 lžičky mleté skořice

 

Postup přípravy receptu

Banány, cukr a tuk a prášek do pečiva či jedlou sodu rozmačkáme a rozmícháme. Přidáme např. vlašské ořechy nadrobno nasekané, nebo nahrubo namleté, možno i pár hrozinek. Do řádně promíchané směsi vlijeme mléko, přidáme špetku soli a špetku skořice, dvě celá vejce a opět promícháme. Hotové těsto je tužší konzistence.

Těsto dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy na bábovku, srnčího hřbetu, na hluboký plech, či pekáč. Pečeme v předehřáté troubě na 170 až 190 °C asi 70 minut. Hotové poznáme tak, že nelepí na vpíchnuté špejli. Nebojte se experimentovat a ubrat či přidat jednotlivé části receptu podle chuti a potřebného množství.

Díky použitým banánům, které mohou být již pomačkané a na slupce hnědé, vydrží tento ve Spojených státech nazývaný banánový chléb i týden a zůstává vláčný. Mexické a černošské děti vítali tento moučník potřený marmeládou, džemem, nebo burákovým máslem.