Chia semínka - bomba s omega-3
Semínka chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské (Salvia hispanica), která roste v některých zemích Jižní a Střední Ameriky. Tato semínka se řadí k tradičním potravinám již po dlouhé generace v zemích, kde se pěstují již přes 4 000 let. Pro svou výživnou hodnotu jsou nazývána "runners food", nebo-li jídlo běžců. Semínka chia mají vynikající hydrofilní vlastnosti, tj. vysokou schopnost vázat na sebe vodu - 1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x, čímž pomáhají tělu zajistit vyšší hydrataci (zevnitř) - velmi důležité při jakékoliv zvýšené fyzické námaze.
Semínka chia jsou významným zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů, tuků, z nichž má klíčové zastoupení nenasycená mastná kyselina omega-3 a vlákniny. Semínka dále obsahují řadu antioxidantů, vápník - až 5x více vápníku než v kravském mléce. Semínka obsahují dále železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další důležité živiny v čisté a přírodní tedy lehce stravitelné formě.
Semínka chia jsou schopna významně snižovat hladinu krevního cukru, protože napomáhají prodlužovat proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedochází k tak rapidnímu zvýšení krevního cukru a tím se nedostavuje silný pocit hladu při následném poklesu krevního cukru.
Všeobecně chia semínka obsahují:
- dvakrát více vlákniny než obilné vločky
- dvakrát více draslíku než banány
- třikrát více selenu než len
- pětkrát více proteinů než červené fazole
- pětkrát více vápníku než mléko
- sedmkrát více omega-3-mastných kyselin než losos, devětkrát více omega-3 než sója, dvojnásobek omega-3 v porovnání s vlašskými ořechy a o 80% více omega-3 než v lněném semínku
- čtyřikrát více fosforu než mléko
- desetkrát více hořčíku než brokolice
- třikrát více železa než špenát
- třikrát vyšší síla antioxidantů než v borůvkách
Chia semínka jako tradiční potravina Aztéků jsou v současné době stále populárnější jako skvělý zdroj energie při fyzické námaze. Jsou přezdívána jako "runner food", protože mají schopnost dodat výdrž a vitalitu při extrémně dlouhých běžeckých výkonech.
Chia semínka díky své hydrofilní schopnosti (váží vodu v množství až 12x větším než je hmotnost semínek) průběžně dodávají tělu tekutiny. Jsou vyjímečně bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin omega 3 a také vápníku, jenž díky přítomnosti bóru dokáže velmi dobře metabolizovat a zapracovat jej do organismu.
Chia semínka jsou rovněž ideální potravinou pro diabetiky, protože gel, jenž se vytváří v žaludku po jejím požití, snižuje hladinu cukrů v krvi tím, že zpomaluje přeměnu sacharidů na glukózu a tak méně zatěžuje slinivku břišní.
Chia semínka dále obsahují velké množství železa, draslíku, zinku, hořčíku, mědi a vitamínů skupiny B (zejména riboflavin, niacin a thiamin).
A za mě? Doporučuji, protože je sám užívám a jsem s nimi velmi spokojen.