Cvičení a rakovina

24.04.2014 22:57

Je jasné, že cvičení obecně, je velmi přínosné a že konkrétně kulturistika je nejúčinnějším prostředkem, kterým lze dosáhnout stavu super-zdraví. Faktem je, že kulturisté mají nižší nemocnost, než v obecná populace. Například zpráva WHO, že fyzicky aktivní lidé jsou méně obézní, mají nižší pravděpodobnost diabetu typu II, mají silnější kosti, menší riziko zlomenin, a také vykazují lepší náladu.

Vědci zjišťovali účinky cvičení na riziko rakoviny a rozvoj rakoviny a bylo zjištěno, že zatímco fyzická aktivita obecně, nesnižuje celkový výskyt rakoviny, pohyb ovlivňuje riziko rakoviny a to v závislosti na typu rakoviny a pohlaví osoby.

Výzkum ukazuje, že cvičení má silnější preventivní účinek na rakovinu tlustého střeva u mužů, než u žen. Účinky cvičení na riziko rakoviny prsu u žen, byl výraznější u žen po menopauze, než u pre-menopauzálních žen. Bylo také zjištěno, že cvičení snižuje riziko rakoviny prsu, tlustého střeva a může snížit riziko rakoviny prostaty.

Tato studie je důležitá, ukazuje ohromující vztah mezi fyzickou aktivitou a nižším rizikem vzniku rakoviny.

Takže i když se cvičením zvýší produkce oxidantů, správné využití zajistí nižší riziko rakoviny - a to je dobrá zpráva pro kulturisty.