Cvičit ráno nebo večer?

24.07.2013 14:02

Většina výzkumů potvrdila, že sportovci jsou podstatně silnější ve večerních hodinách, než ráno. Je důležité, aby hlavní cíl byl růst svalů.

Vědci z University of Southern Mississippi pozorovali 16 mužů, po dobu 10 týdnů, kdy trénovali čtyřikrát týdně. Každý trénink se skládal ze 45 minut silového tréninku a následně 45 minut kardia. Polovina subjektů trénovala v dopoledních hodinách (před 10 hod.) a druhá polovina trénovala ve večerních hodinách (po 18 hod.).

Z výsledků výzkumu vyplynulo, že skupina, která cvičila ve večerních hodinách, měla asi 3% nárůst svalové hmoty a asi 4% snížení tělesného tuku. Zatímco skupina, která cvičila ráno, neměla žádné zvýšení svalové hmoty a ani žádné snížení tělesného tuku. Výzkumníci se domnívají, že větší nárůst svalové hmoty, může být způsoben tím, že lidé jsou obvykle silnější ve večerních hodinách. Také zjistili, že větší snížení tělesného tuku, může být způsobeno pozdějším tréninkem, který zvyšuje metabolismus v době, kdy obvykle začíná klesat.

Zdá se, že trénink ve večerních hodinách může nabídnout mírnou výhodu - získání síly, zvýšení svalové hmoty a snížení tělesného tuku. Samozřejmě, že nejlepší čas na trénink je vždy, kdy je to pro vás nejpohodlnější. Což je nakonec nejlepší způsob pro dosažení stabilních výsledků.


Kulturistika jinak