Desatero o zeleném čaji

15.10.2013 23:54
1. Zelený čaj je ve srovnání s černým bohatší na třísloviny, které podporují trávení a chuť k jídlu. Je zásaditý, proto snižuje množství kyselin v těle (prevence dny, žáhy a překyselení žaludku).
2. Zelený čaj je ve srovnání s černým bohatší na protirakovinné a antioxidační polyfenoly, likvidující škodlivé volné radikály a zvyšující celkovou imunitu (to je důležité zejména v období chřipkových epidemií), dále na vitaminy skupiny B, vitamin C a fluór, který snižuje riziko zubního kazu.
3. Zelený čaj preventivně působí díky obsahu antioxidantů proti vzniku zhoubných nádorů (rakoviny) a různých druhů plísňových onemocnění.
4. Zelený čaj posiluje duševní koncentraci a fyzickou výkonnost, působí proti depresím, zlepšuje vnímavost, paměť a zlepšuje prokrvení tkání a jejich regeneraci.
5. Zelený čaj má schopnost snižovat hladinu škodlivého tzv. LDL-cholesterolu v krvi, a tím prospívá při prevenci kardiovaskulárních chorob, zejména arteriosklerózy, které jsou hlavní příčinou úmrtí dnešní populace.
6. Pití zeleného čaje se doporučuje zejména vyznavačům aktivního životního stylu. Obsah kofeinu a zdravotně prospěšných látek stabilizuje hladinu krevního cukru (pomáhá při cukrovce) a urychluje metabolismus, a tím usnadňuje udržení štíhlé linie. Vnitřně chrání pokožku před poškozením volnými radikály, vznikající při opalování účinky ultrafialového záření (slunění, solárium).
7. Zelený čaj se na rozdíl od černého přelévá pouze horkou vodou (okolo 70 °C), tedy nikoliv vařící vodou jako čaj černý.
8. Luhujeme-li zelený čaj v horké vodě krátce (do 2,5 minuty), očekávejme především jeho povzbudivý účinek.
9. Necháme-li však zelený čaj luhovat 5 minut a více, začnou se intenzivně uvolňovat třísloviny, které se vážou na kofein a jeho povzbudivý účinek omezují.
10. Zelený čaj tedy můžeme pít ráno pro povzbuzení a večer na zdraví, aniž bychom po něm měli problémy s usínáním.
 
Pravidelné pití zeleného čaje pro udržení kondice a pevného zdraví doporučuje dietolog Ing. Ivan Mach, CSc.