Fakta vs fikce o aminokyselinách

05.10.2014 22:14

MÝTUS: Chcete-li získat co nejvíce svalové hmoty, musíte jíst co nejvíce... a to po celý den.
Kulturisté by nejraději měli připojenou kapačku s aminokyselinami, které by jim do těla neustále proudily a udržovaly by tak trvalou syntézu bílkovin!
Pravda: Věda ve skutečnosti podporuje pravý opak. Kontinuální infúze aminokyselin, jak bylo prokázáno, je méně účinná při stimulaci syntézy bílkovin než přerušované podávání s proteinem. Zvýšení syntézy svalových proteinů jídlem nebo aminokyselinami je rychlejší a přetrvává po dobu alespoň dvou hodin, ale pak klesá směrem k normálním hodnotám, které se vyskytují v souvislosti se změnami v cirkulaci inzulínu a aminokyselin. Signalizační protein mTOR, který katalyzuje syntézu svalového proteinu, je stimulován inzulínem a aminokyselinami (zejména aminokyselinou leucinem). Vědci z McMaster University v Hamiltonu, Ontario, zkoumali jestli je lepší syrovátkový protein po cvičení, zkonzumovat celý rychle najednou nebo ho popíjet každých 20 minut. Pokusné subjekty měly dramaticky odlišné výsledky i přes stejné množství přijatých bílkovin. Svalová biopsie, odebraná ze svalů subjektů zjistila, že syntéza svalové bílkoviny se zvýší ve větší míře po rychle spotřebované velké dávce syrovátkové bílkoviny, než po konzumaci menších dávkách po delší dobu. V první skupině (rychlé vypití proteinu po tréninku), byly větší změny v anabolických signálních drahách, které mají vliv na svalovou hypertrofii, v druhé skupině se nic takového neprokázalo.


Výzkumníci zjistili, že jak kontinuální, tak intermitentní podání stimuluje syntézu bílkovin, avšak největší nárůst syntézy bílkovin došlo v nepravidelně „krmené“ skupině. Tento vzestup syntézy proteinů byl spojen s několika rychlými změnami v cirkulujících aminokyselinách a inzulínu, které aktivují proteinové signální dráhy. Takže se zdá, že může být něco pravdy na tom vstávat uprostřed noci a jíst nějaké jídlo nebo pít proteinový koktejl. Jedna věc je jistá, nemusíte si dávat kapačku :-) . Nechte to na vědcích!