Hmotnost vs svalové napětí

01.08.2013 01:00
 Hmotnost činky není určujícím faktorem pro růst svalů. Místo toho se zdá, že doba, po kterou byly vaše svaly pod napětím, je mnohem účinnější stimul pro zvýšení syntézy svalových bílkovin a celkový růst.
 

Provozování:

 
Svalové napětí stimuluje syntézu svalových bílkovin víc než tradiční zvedání. Kulturisté by se měli zaměřit na svalové napětí a ne jen na množství kotoučů.
 

Důkaz:

 
Četné studie ukázaly, že svalová hypertrofie nastává pouze u tréninkové intenzity 20% 1RM. To ukazuje, že váha není zcela zodpovědná za nárůst svalové hmoty. Další faktory, jako je metabolický stres a svalové napětí jsou zodpovědné za svalový růst. Nedávné studie ukazují, že mírné váhy můžou stimulovat syntézu proteinů v obdobném rozsahu jako těžší váhy. V nedávné kanadské studii výzkumníci testovali skupinu lidí, kteří prováděli předkopávání na stroji a to pomalým tempem (šest sekund) a došli k závěru, že subjektům se zvýšila syntéza bílkovin a to nejen po tréninku, ale také v průběhu příštích 30 hodin!
 

Verdikt:

 
Čím déle jsou svaly pod napětím, tím více se stimuluje syntéza bílkovin a z toho plyne, že zvedání závaží pomalým a kontrolovaným způsobem, může být efektivnější způsob nabírání svalové hmoty.
 
 
Každý, kdo chce jít do posilovny zvedat těžké váhy, nemusí vždy nabrat maximum svalů! Výzkum to jasně ukazuje, že v pomalém zvedání, kontrolovaným způsobem a zaměřením se na cvičený sval, podpoříte syntézu proteinů. Jen se zeptejte Mr. Olympia Phila Heatha. Když trénuje, tak každý cvik provádí pomalu a procítěně. Heath neustále hovoří o účelu "mačkání", kde se sval při zvedání smrští (vrcholná kontrakce).
 
Kulturistika jinak