Jak by měla být dlouhá pauza mezi sériemy?

04.08.2013 00:15
 
HYPOTÉZA
 
Správná délka pauzy mezi sérií může pomoct zvýšit výkon.
 
VÝZKUM
 
Výzkumníci z Boone, v Severní Karolíně testovali 10 mužů - vzpěrače, kteří prováděli tři série po šesti opakování a odpočinek mezi sériemi byl tři minuty. V jedné studii, oni dokončili všech šest opakování po sobě, bez odpočinku mezi sériemi. Ve druhé studii, měli 20-ti vteřinové pauzy. A ve třetí studii dělali 40-ti vteřinové pauzy.
 
ZJIŠTĚNÍ
 
Vědci uvádějí, že výkon byl snížen o 15%, když předměty neměli přestávky mezi sériemi. S 20-ti vteřinovými pauzami, klesl výkon o 6% a s 40-ti vteřinovými pauzami se jejich výkon snížil o pouhá 4%.
 
ZÁVĚR
 
Výsledky studie ukazují, že pokud subjekty používaly pauzy mezi sériemi, byly schopni si udržet stále stejný počet opakování v každé sérii. To je důležité pro dosažení maximálních zisků v síle. I když tato studie testovala pouze účinek odpočinku na trénink, kde se zjistilo, že čím je delší pauza mezi sérií, tím nám zbývá více energie a jsme schopni udělat se stejnou, stejný počet opakování v každé sérii. Pokud je však cvičencův cíl nabrat svalovou hmotu, potom platí, že čím je přestávka mezi sériemi kratší, tím je trénink intenzivnější a do svalů se dostává víc a víc krve, tudíž jsou svalová vlákna více zatěžována, a proto rostou.
 
POUŽITÍ
 
Při tréninku na výkon, bez ohledu na to, jaké cvičení děláte, použijte mezi sériemi pauzu 20 až 40 sekund.
 
Kulturistika jinak