Jaké má cvičení vliv na pokožku

25.04.2014 20:38

Není pochyb o tom, že kulturistika je nejlepší a nejefektivnější způsob, jak budovat svalovou hmotu, spalovat tuky a změnit vzhled a strukturu lidského těla. Je také nepochybně prokázané, že cvičení s odpovídající intenzitou a správnou délkou, je prospěšné pro vaše tělo a mysl. Nyní vědci zjistili, že cvičení je také dobré pro vaši pokožku.


Výzkumníci zkoumali účinky cvičení na hojení ran a zjistili, že cvičení nejen zvyšuje efektivitu hojení ran, ale také urychluje hojení. Tento poznatek není nic nového, ale co je nové, je zjištění, že cvičením se snižuje celkové hojení zánětu.

Zánět je smrtelným nepřítelem každého kulturisty, protože spouští uvolňování zánětlivých chemikálií, může vyvolat zánětlivou kaskádu a raketově zvyšuje hladinu kortizolu. Není možné budovat svalovou hmotu, jestli máte zánět.


Nyní, máme důkaz, že mírné cvičení může otupit zánět a jeho účinky. Takže, pokud trpíte DOMS, přeskočte trénink, místo toho dělejte mírné cvičení a tím pomůžete stimulovat přirozené protizánětlivé účinky - to vám pomůže zlikvidovat zánět až o 100 % rychleji než kdy předtím.


Co je DOMS?
Opožděný nástup svalové bolesti, kterou cítíme 24 až 72 hodin po cvičení a ustupuje během 2 až 3 dnů. Jedna myšlenka je ta, že to bývá způsobeno nahromaděním kyseliny mléčné, novější teorie ale ukazuje, že je způsobena drobnými slzami ve svalových vláknách, vlivem excentrické kontrakce nebo nezvyklím množstvím cvičení. Vzhledem k tomu, že se kyselina mléčná rozkládá poměrně rychle, nevysvětluje to, proč bolest trvá dny po cvičení. Některé soustředné cvičení produkují kyselinu mléčnou, ale jen zřídka DOMS.
Ačkoli přesná příčina je stále neznámá, typ svalové kontrakce se zdá být klíčovým faktorem v rozvoji DOMS. Cvičení, které zahrnují mnoho excentrické kontrakce, jako je například sjezdy na kole, budou mít nejvýraznější DOMS. Bylo prokázáno, že výsledkem je více poškozených svalových buněk, než je vidět s typickou koncentrickou kontrakcí svalů, v nichž se sval zkracuje během kontrakce proti zatížení.

Některé výzkumy tvrdí, že DOMS není způsobena bolestí z poškozených svalových buněk, ale procesem posílení. Sval reaguje na posílením sebe až do jeho zvýšení síly a velikosti svalových vláken (svalová hypertrofie). Tento proces způsobí, že buňky bobtnají ve svém prostoru a tlak na nervy a tepny vytváří bolest.