Kombinovaný trénink. Funguje?

28.06.2013 09:06

Ve skutečnosti četné studie prokázaly, že pokud je sval vystaven aerobnímu a anaerobnímu zatížení, snižuje se svalová hypertrofie.

Takže asi pochopíte moje překvapení, když jsem narazil na studii, která prohlašuje, že kombinace aerobní aktivity se cvičením, může ve skutečnosti zvýšit svalový růst.

Vědci ve Švédsku nedávno provedli studii, ve které zjistili, že anabolické signální dráhy nebyly ohroženy při aerobním cvičení, které bylo prováděno šest hodin před silovým tréninkem. Navíc zjistili, že svalový inhibitor růstu (zpomalení nebo úplné zastavení růstu svalů), byl potlačen
 ve větší míře, ve skupině, která prováděla jak aerobní trénink, tak silový trénink ve stejný den.

Pro zjištění, zda tyto změny vedly k hmotnému zisku svalové hmoty, vědci testovali účastníky po dobu pěti týdnů, během nichž jedna skupina prováděla pouze cvičení a druhá prováděla ranní aerobní cvičení a po šesti hodinách cvičení. Cvičení bylo prováděno na strojích, o délce jedné hodiny, zatímco kardio se skládalo ze 45 minut na ergometru (kolo). To bylo prováděno třikrát týdně.

Po pěti týdnech byly změřeny objemové přírůstky, pomocí měření MRI. Jednotlivá svalová vlákna byla měřena pomocí biopsie.

Výsledek: Ve skupině, která prováděla pouze cvičení, svaly vzrostly o 8%, zatímco ve druhé skupině, kde se kombinovalo kardio se cvičením, svalový objem vzrostl o 14%! Jednotlivá svalová vlákna se zvětšily o 9% (1. skupina) a o 17% (2. skupina).

Na rozdíl od mnohých výzkumů, tato skupina vědců zjistila, že kardio o délce 45 minut, šest hodin před silovým tréninkem, vede k většímu nárůstu svalové hmoty, než trénink bez kardia. Tyto výsledky musí být ještě dále zkoumány, aby jsme mohli s jistotou říci, že kardio nemusí nutně zasahovat do růstu svalů, ale vyhlídka je zajímavá.

 

Kulturistika jinak