Krémová polévka z topinambur a žampionů

28.02.2015 15:57

Picture

Jedna hustá a krémová polévka, dvě finální úpravy a obě dobré! 

Topinambury (jeruzalémské artyčoky) jsou kořenová zelenina, která se chová podobně jako brambory. Jejich chuť je však daleko jemnější a sladší. Navíc neobsahují žádné škroby. Oproti tomu tělu dodají železo, draslík, vitamíny skupiny B a inulin.

Jejich výhodou je konzumace jak v syrovém, tak vařeném stavu. Hodí se do salátů, polévek, na pečení, dušení, vaření...

 

Co je třeba:

500 g oloupaných a očištěných topinambur (po očištění je ponořte do okyselené vody, aby neztratily barvu)
300 g kloboučků žampionů
1/2 cibule
200 ml husté zakysané smetany (27%)
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
lžičku drceného kmínu
bobkový list
máslo
sůl a čerstvě mletý pepř


Pokud máte rádi kulajdu, připravte si dále ocet, kopr a ztracená vejce. Pokud raději křupavé bylinky, tak šalvěj, máslo a pár kapek citronové šťávy. A jdeme vařit...

Na másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky pokrájené topinambury, žampiony, kmín, pepř, nové koření, bobkový list a několik minutek restujeme. Poté zalijeme vroucí vodou (asi 800 ml), osolíme a pod pokličkou vaříme do měkka, tak 30 minut. Z vývaru odstraníme celá koření a polévku rozmixujeme na hladký krém. Nakonec do polévky vmícháme zakysanou smetanu a dle potřeby přidáme sůl a pepř.

Podle chuti doladíme octem a dozdobíme koprem a ztraceným vejcem. Nebo citronovou šťávou a na másle osmaženými lístky šalvěje se špetkou drceného kmínu. Výběr nechám na vás... Dobrou chuť!