Který cvik je lepší pro širší záda?

10.11.2013 01:52

Přítahy v předklonu s jednoručkou vs stahování kladky před hlavu

Přítahy v předklonu s jednoručkou je skvělý cvik pro budování širokých a masivních zad. Zatíží všechny oblasti latissimu, stejně jako většinu ostatních zádových svalů.
 
Stahování kladky před hlavu, stejně jako přítahy na hrazdě, jsou jedním z nejlepších cviků pro budování širokých latissimů.
 
DŮKAZY
 
Jedna studie zjistila, že když cvičíte stahování kladky před hlavu nadhmatem, zatěžujute více svalových vláken v latissimu, než když používáte podhmat nebo neutrální úchop, např. V-adaptér.
 
Studie z kanadské Memorial chiropraxe College (Toronto), přímo srovnávala aktivitu latissimů na stahování kladky před hlavu s přítahy v předklonu s jednoručkou. Zjistilo se, že svalová aktivita v latissimu, při provádění přítahů v předklonu, byla víc než o 40% větší, než při stahování horní kladky.
 
Verdikt
 
Přítahy v předklonu s jednoručkou je lepší cvik pro stimulaci více svalových vláken v latissimu, a proto pomáhá budovat větší záda.
 
Doporučuji používat přítahy na začátku tréninku, když jste nejsilnější. Měli byste také občas zařadit do tréninku stahování kladky nebo přítahy na hrazdě nadhmatem. Pokud nemůžete udělat víc než 10 přítahů na hrazdě, raději dělejte stahování kladky, takže budete moci udělat dostatečný počet opakování pro stimulaci růstu svalové hmoty.
 
 
Kulturistika jinak