Měli byste se vyhnout sójovým bílkovinám?

21.03.2014 15:43

Po celá léta, kulturisté říkali, nejeste sójové bílkoviny. Kritici sójových bílkovin tvrdí, že sójový protein je "nižší" zdroj bílkovin v porovnání se syrovátkovými bílkovinami a jinými proteiny, ale může také působit na estrogenní aktivitu u mužů a interferovat s aktivitou testosteronu a hormonální regulací.

 

Zatímco malý průzkum podporuje tyto názory, nezastavilo to kritiky z osočování sójových bílkovin, při každé možné příležitosti.

Nový výzkum zveřejněný v časopise American Journal of Clinical Nutrition, jejímž cílem je prozkoumat účinky sójové bílkoviny v obsahu isoflavonů a lipidů, u mladých zdravých mužů.

 

35 mužů (průměrný věk 27 let) bylo testováno po dobu 57 dnů, se 4 týdny odpočinku. Subjekty užívaly mléčný proteinový izolát, sójové proteinový nápoj s nízkým obsahem isoflavonů a vysoce koncentrovaný sojový proteinový nápoj s vysokým obsahem isoflavonů.

 

Před, v průběhu a po studii, byly účastníkům odebrány vzorky krve, změřena hladina LDL a HDL cholesterolu a také byly analyzovány vzorky moči.

 

Výzkumníci zjistili, že poměr LDL a HDL cholesterolu nebyl pozměněn, užíváním mléčného proteinového izolátu. Tento poměr byl výrazně nižší, když subjekty konzumovali sójový proteinový nápoj.

V důsledku toho, vědci došli k závěru, že sójová bílkovina je účinná při snižování hladin lipidů v krvi a snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Tato studie je jen jedna z mnoha dalších studií, která vyvrací mýty o sójových bílkovinách. Faktem je, že sojový protein je výborným zdrojem bílkovin, který má výhody, které jiné typy bílkovin nemají. Používá se proto v souvislosti s vysokým příjmem bílkovin a je účinná a bezpečná.