Mohou celá zrna a vláknina snížit zánět?

01.04.2014 15:04

Zánět je obrovský problém, který může zničit vaše zdraví, pokud není pod kontrolou. Zánět může způsobit úbytek svalové hmoty, bolesti svalů, pomalé zotavení, zranění a dokonce i rakovinu.

 

V poslední době se zánět ukázal jako důležitý aspekt pro kulturistiku a nyní se mu dostává pozornosti, kterou si zaslouží. Hodně výzkumů již bylo provedeno na různých subjektech - účinky stravy na homocystein a následné účinky zánětu na lidský organizmus.

 

Nový výzkum se zaměřil na zkoumání účinků konzumace celých zrn, otrub a pšeničných klíčků na homocystein a zánět.

Zrno

Vědci zjistili, že hladiny homocysteinu a Interleukinu-6 byly nepřímo spojeny s celými zrny, otrubami a pšeničnými klíčky. Výzkumníci také zjistili, že příjem celých zrn, otrub a pšeničných klíčků byl spojen s blahodárnými změnami hladiny krevního cukru.

 

To vedlo vědce k závěru, že celozrnné potraviny a potraviny bohaté na otruby a pšeničné klíčky, mohou snížit riziko diabetu, zlepšením glykemické kontroly a mohou snížit riziko srdečního onemocnění.

 

Tato studie je důležitá zejména pro kulturisty. Snížené riziko srdečních onemocnění a zlepšení kontroly glykémie, je důležité pro celkové zdraví a pro dobré výsledky v posilovně.

 

Výsledky této studie jsou jasné: kulturisté by se měli zaměřit na celá zrna a pšeničné klíčky, kdykoli je to možné a konzumovat vlákninu. Nejenom, že tyto potraviny zlepšují kontrolu glykémie (a tím pomáhají kontrolovat inzulín a usnadňují vám štíhlou postavu), ale také zabraňují rozšíření zánětu a katabolismu.