Může vás tělesný tuk oslabit?

13.08.2013 23:26
Ano, může!
 
Nedávný výzkum prokázal negativní vztah mezi množstvím podkožního tuku, pokrývající vaše svaly a množstvím svalové síly. Když se totiž podkožní tuk hromadí ve svalu, klesá jeho schopnost vytvářet sílu.
 
Skupina vědců z University of Michigan, chtěla zjistit, jestli ten samý efekt byl patrný u neobézních a jinak zdravých mladých lidí. Kromě toho, že chtěli zjistit, jestli po 12 týdnech tréninku, může ovlivnit tuk sval. Do studie bylo zahrnuto 634 neobézních osob (253 mužů a 381 žen s průměrným věkem 23 let). Podkožní tuková tkáň, svalová hmota, izometrická a dynamická síla a svalová kvalita (síla / objem svalů) byly měřeny na začátku tréninku a po 12 týdnech tréninku.
 
Jak se dalo očekávat, svalová kvalita a síla svalů, byla negativně ovlivněna množstvím podkožního tuku. Zajímavé bylo zjištění, že nejen tuk snižuje svalovou sílu, ale také špatný tréninkový režim! Mějte na paměti, jaký je vztah mezi tukovou tkání a svalovou silou. Stejně jako mezi tukovou tkání a tréninkovým zatížením. U žen se žádný negativní vliv na sílu svalů po tréninku neprokázal, účinek byl prokázán pouze u mužů.
 
Co za tím vším stojí? Nedávný výzkum ukázal, co se děje mezi svalovými kmenovými buňkami a kmenovými buňkami tuku. Kmenové buňky tuku vysílají signály, které vedou k degeneraci svalů a tvorbě nových tukových buněk, jizev, anebo ukládání kolagenu ve svalu.
 
To v konečném důsledku vede ke snížení svalové síly a narušení schopnosti zotavit se po tréninku.
 
V praxi nám tyto nové poznatky říkají, že příliš vysoký denní příjem tuku, přímo ublíží svalovým ziskům. Mějte na paměti, že subjekty zapojené do této studie nebyly obézní a ani nejhubenější. Nejlepším řešením je pokusit se zůstat pod 12% -13% tělesného tuku (v těle) mimo sezónu. Uvidíte, že vám svaly porostou rychleji a lépe, ale bude to nějaký čas trvat, protože budete budovat čistou svalovou hmotu bez tuku. Mnoho kulturistů v mimo sezóním období nabírá se svaly i mnoho tuku a potom mají co dělat aby to do závodů schodili, ale komu se podaří schodit 100% tuku a ani jedno kilo svalů? To zvládnou jen skuteční odborníci (šampioni). Opřete se do toho co nejdříve. Vaše svaly vám za to poděkují!
 
Kulturistika jinak