Náš mozek a cvičení

14.04.2014 00:00

Všichni jste asi slyšeli o spojení "mysl-sval", které je důležité a limitující faktor pro růst svalů. Jakou roli hraje váš mozek při cvičení a v růstu svalové hmoty?

 

Nová studie zpochybňuje převládající názor, že snižování sportovního výkonu je způsobeno dehydratací a místo toho se zaměřuje na zkoumání účinků mozku na cvičební výkon.

 

Jednoduše: Cílem studie bylo zkoumat, jak váš mozek ovlivňuje sportovní výkon v závislosti na celkové hladině hydratace v těle.

Konvenční hypotéza o cvičení a hydrataci říká toto: pokud jste dehydratováni, váš cvičební výkon trpí. Jinými slovy: dehydratace je příčinou sníženého cvičebního výkonu.

 

Alternativní hypotéza navrhuje radikální myšlenku. Navrhuje, aby:

Pocit žízně reguluje výkon ve cvičení u těch, kteří pijí méně, než je nezbytné k udržení přijatelné úrovně homeostázy.

 

Studie dále uvádí:

... To není úroveň dehydratace, která zhoršuje sportovní výkon, ale spíše výkon cvičení je upraven tak, aby se omezil rozsah, v jakém se osmolalita mozku zvyšuje a výsledkem je, škodlivá úroveň hydratace.

Jinými slovy, váš mozek funguje na vyšší cvičební výkon před tím, než dosáhne stavu nepřijatelné hydratace.

 

Tato studie je zajímavá tím, že nejen vrhá nové světlo na stávající výzkum, ale také koresponduje s reálným světem zkušeností kulturistů. Je dobře známo, že tělo funguje v očekávání budoucích událostí - ukládání kalorií jako tuku v době kalorického omezení, je nejjasnějším příkladem.

 

Je to logické, protože váš mozek bude jednat v očekávání nižší hydratace a objeví se pocit žízně a jako odpověď se sníží sportovní výkon, s cílem zachovat přijatelnou úroveň hydratace.

Mnoho kulturistů trpí zhoršeným výkonem z nedostatku pitné vody. Pití nadměrného množství vody nebylo prokázáno, že výrazně zvyšuje sportovní výkon. S ohledem na tuto skutečnost, je dobré pít vodu během cvičení, kolik budete jen potřebovat, je to lepší než pití vody před cvičením a během už nic.