Omeleta se smrži

28.02.2015 17:20

Picture

Co je třeba:

10 ks menších smržů
1/2 lžičky drceného kmínu
ghí
sůl a drcený pepř
hladkolistá petržel

3 vejce
lžíce vody
ghí nebo máslo
sůl a drcený pepř

Smrže očistíme a podélně rozřízneme. Vložíme do misky a spaříme vroucí vodou (tím je zbavíme veškerých drobných nečistot a zkrátíme dobu tepelné úpravy). Na pánvi rozehřejeme máslo nebo ghí, přidáme kmín, pepř a necháme rozvonět. Vhodíme houby, které osolíme a orestujeme do měkka, cca 5 minut. Nakonec posypeme petrželkou.

Vejce osolíme, opepříme, přidáme lžíci vody, aby vejce nebyla suchá a vidličkou rozšleháme. V pánvi rozehřejeme větší kousek másla nebo ghí a vlijeme vaječnou směs. Pomocí vařečky směs několikrát od strany ke straně shrneme, přičemž pánev nakloníme tak, aby syrová vejce přetekla na máslo. Tím docílíme jemné a nadýchané struktury, která se vytvoří jen tehdy, pokud se omeleta bude dělat hodně rychle. Hotovou omeletu naplníme houbami a podáváme.