Ošklivá pravda o kaseinovém proteinu

27.08.2015 20:26
Pokud jste sportovec, fitness trenér nebo jen fanda do posilování, který běžně používá proteinové doplňky, je tu dobrá šance, že je váš doplněk vyroben se špatnou složkou.
 
Tato složka se nazývá kasein.
 
 
Co je vlastně kasein?
Kasein je hlavní protein v syrovém mléce. Získává se sýřením odstředěného mléka, kyselinami a následnou neutralizací hydroxidem vápenatým (hydroxidem sodným se neutralizuje kaseinát) a slouží jako společná složka v proteinových produktech. Možná jste už slyšeli nebo četli, že kasein je velmi prospěšné pro vaše svaly a tělo, ale já se snažím dokázat, že to není úplně pravda.
 
 
Co je špatného s kaseinovými doplňky stravy?
Typický kasein je špatný protein, často obsahuje zbytky toxínů. Ve skutečnosti je to jedna z nejhorších bílkovin pro naše tělo.
 
Pokud to myslíte vážně s vaší stravou a tréninkovým režimem, měly byste znát tyto fakta před zakoupením další proteinu obsahující kasein. Možná jste si již všimly některých nežádoucích účinků, které doprovázejí užívání kaseinu - pálení žáhy, horší chuť, zažívací potíže, alergie, ...
 
 
Odpad s ozdobným štítkem?
Proč odpad? Výrobci kaseinových proteinů používají nejlevnější metody zpracování, aby maximalizovali své zisky. Kasein se extrahuje chemickými kyselinami, které se používají v hnojivech a v čistících prostředcích pro domácnost. Stojí to 10 krát méně, než to, co za to zaplatíte. Jejich zisky se pohybují kolem 10.000% - obrovské marže, podobné jako u farmaceutických společností. Oni ohrožují vaše zdraví a okrádají vás o vaše těžce vydělané peníze.
 
Je to jedno z nejšpinavější tajemství v tomto průmyslu.
 
Nebudete mít možnost získat tyto informace jinde. Důvod? Výrobci těchto proteinů jsou největší sponzoři fitness médií - časopisy, rádia, internet, atd.
 
Nechtějí, abyste věděli pravdu o kaseinu.
 
Kasein získal pověst velmi výživné bílkoviny s odlišnými anabolickými vlastnostmi. Používá se jako společná složka ve sportovní výživě pro podporu sportovního výkonu, zvýšení svalové hmoty a ochrany svalové hmoty.
 
Ale je kasein tak dobrý, jak tvrdí?
Může to vybudovat vaše svaly?
Stojí to za koupi?
 
Existují tři druhy kaseinu: 
  • Z plnotučného mléka (mléčný)
  • Ze sýrů (sýrový)
  • Průmyslově vyrobený
Jak brzy zjistíte, existuje několik dobrých kaseinů, ale většina průmyslových jsou nízkého stupně kvality a jsou potenciálně toxické.
 
 
Přírodní kasein z plnotučného mléka - Vaše nejlepší sázka
Tento kasein je hlavní bílkovinou v syrovém mléce, což představuje téměř 80% z obsahu aminokyselin. Ve své přirozené formě v syrovém mléce, se kasein vyskytuje spolu se syrovátkou, čímž se získá nejvíce funkční protein - přirozeně navržen tak, aby vyživoval a podporoval zdravý růst mladých savců. Syrový mléčný kasein je vyroben z komplexní skupiny bílkovinných shluků s názvem "micells", které jsou vázány s vápníkem, fosfátem a citrátovými ionty a koexistují při neutrální hodnotě pH 6,6 - asi stejná hodnota jako pH našeho těla.
 
Dále tento kasein doplňuje acidobazickou rovnováhu vašeho těla a nezpůsobí příliš okyselující efekt. To na rozdíl od většiny průmyslových kaseinů, které jsou vysoce kyselé a musí být chemicky alkalizovány, aby byly jedlé. Ale co je zejména jedinečné na tomto kaseinu, jsou jeho odlišné anabolické vlastnosti.
 
 
Přírodní kasein je jeden z nejúčinnějších proteinů pro růst svalové hmoty!
Má schopnost tvořit sraženiny v žaludku, které poskytují pozvolné uvolňování aminokyselin do krevního oběhu, po dobu několika hodin.
Tím se syrové mléko stává jedním z nejúčinnějších proteinů pro udržení svalové hmoty. Může být použito, aby se váš sval dostal do anabolického režimu, hlavně po delší dobu, jako například během spánku.
 
Výrobci proteinů se snaží vyrábět produkty, které napodobují přírodní kasein. Nejvýznamnější z nich je mléčný proteinový koncentrát (MPC) a micelární kasein.
 
Mléčný proteinový koncentrát (MPC) - je nejblíže k přírodnímu kaseinu, jak se jen může dostat
 
MPC je protein produkovaný membránovou filtrací mléka. Ultrafiltrací získáme konečný produkt - protein, který obsahuje kasein a syrovátku. Syrovátka je prakticky stejná, jako v mléce, jen je odvozena. MPC je mimořádně stabilní a má prakticky stejné vlastnosti přírodního syrového mléka.
 
Tudíž si zachovává původní poměr mezi kaseinem a syrovátkou, a tím se udržuje neutrální až alkalické pH. Je rozpustný ve vodě a je vysoce odolný proti poškození teplem.
 
 
Sýrový kasein: skvělé jídlo pro vaše svaly - Téměř stejně účinný jako přírodní kasein z mléka
 
Sýrový kasein není stejný jako kasein v syrovém mléce. Při výrobě sýrů se kasein enzymaticky oddělí od syrovátky a odštěpí se významný peptid (glykomakropeptid), ale zbývající tvaroh, je celý kompletní protein. A podobně jako přírodní kasein má pomalé a efektivní dodávání živin, a tak přináší dlouhotrvající retenci dusíku, kterou svaly využívají. Sýrový kasein je ideální jídlo pro udržení vašich svalů v trvalém anabolickém stavu během spánku.
 
Dále se podíváme na průmyslové kaseiny, kterých existuje hned několik druhů.
 
 
Průmyslový kasein
 
Na rozdíl od plnotučného mléka a sýrů, jsou všechny průmyslové kaseiny bílkovinové izoláty, z nichž se většina extrahuje z pasterizovaného odstředěného mléka, často přes extrémní zpracování kyselinou a teplem. Typický průmyslový kasein je deficitní protein. Postrádá základní aminokyseliny: methionin a cystein, z nichž oba jsou ztraceni při zpracování. Tyto aminokyseliny hrají klíčovou roli v udržení zdravého imunitní systém těla.
 
Všechny průmyslové kaseinové prášky jsou odvozeny z odstředěného mléka (vedlejší produkt při výrobě smetany). Při zpracování se krém nejprve oddělí od mléka, pomocí odstředivek a zbývající odstředěné mléko pak slouží jako surový materiál, ze kterého jsou průmyslově extrahovány kaseinové produkty.
 
Kasein se obvykle vysráží pomocí okyselení chemickými kyselinami (kyselina chlorovodíková, sírová nebo přírodní kyselina mléčná). Kyselé srážedla způsobují destabilizaci micells v mléce, což vede ke srážení proteinu. Některé kaseinové produkty nejsou vysráženy pomocí kyseliny, ale prostřednictvím enzymů nebo mikrofiltrací. Jedná se o tzv. kyselý kasein a micelární kasein.
 
Kyselý kasein (Acid casein) - nerozpustný a nepoživatelný protein
 
Existují dva druhy kyselého kaseinu - chemický kyselý kasein a kyselý mléčný kasein - oba jsou nerozpustné ve vodě. Výrobci to léčí kyselým kaseinem s kyselinami a zásadami, čímž se získá produkt, rozpustný ve vodě s vyšším pH, zvaný kaseinát.
 
Chemický kasein - Nejlevnější a nejhorší kasein
 
Chemický kyselý kasein se vysráží s chemickými kyselinami - kyselina chlorovodíková nebo sírová - obě jsou produkty chemického průmyslu a používají se především kvůli jejich malé ceně. Dokonce i na Novém Zélandu, který má velmi malý chemický průmysl, výrobci extrahují kasein kyselinou sírovou - chemická látka vyrobená v poměrně velkém množství pro výrobu hnojiv.
 
Chemický kyselý kasein je pravděpodobně "nejšpinavější" mezi všemi komerčními proteiny.
 
Co vám výrobci těchto proteinů nemohou říct? Zbytky kyselin zůstávají v konečném produktu i po konečných úpravách, čištění a filtrování, což vysvětluje typickou kyselou pachuť mnoha kaseinových výrobků.
 
Všimněte si, že kyselina sírová je vysoce toxická látka, kterou nacházíme např. v kyselých deštích.
 
To je považováno za průmyslové ekologické riziko, které způsobuje vyčerpávání vitamínu B12 a poškození nervů. Druhé srážedlo, kyselina chlorovodíková, se používá jako prostředek na mytí domácností, je i součástí chemického činidla při výrobě vinylchloridu pro PVC plasty. Kyselina chlorovodíková má žíravý účinek na lidské tkáně s potenciálními škodlivými účinky na střeva.
 
To jsou některé z faktů, které výrobci kaseinů nechtějí, abyste věděli.
 
 
Kaseinát - ve vodě rozpustná verze kyselého kaseinu
 
Nejběžnější kaseináty jsou kaseinát vápenatý a kaseinát sodný - zpracovávají se hydroxidovou chemikálií a hydroxidem vápenatým. Problém s chemickými alkáliemi je, že se chovají jako "anti-živiny" - jsou škodlivé a potlačují vstřebávání živin.
 
Zpracování kaseinátů vyžaduje použití velmi vysokého tepla - 95 ° C. Vystavení vysoké teplotě, je levný způsob, jak snížit viskozitu kaseinátu a zlepšit jeho rozpustnost.
 
Nicméně levné zpracování má často fatální dopady na kvalitu.
 
Tento kaseinát, zpracovaný při vysoké teplotě (ultra thermolyzed casein) byl spojen se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva. Je to vysoce denaturovaný protein, který nemůže být v žaludku úplně stráven, což způsobí ukládání zbytků bílkovin ve vašem tlustém střevě, kde se fermentují a bakterie tlustého střeva z nich udělají vysoce karcinogenní fenolické sloučeniny, které podporují střevní nádory a rakovinu.
 
 
Výrobky obsahující kaseináty:
 
Pekařské zboží, smetany, jogurty, zmrzliny, mražené dezerty, sýrové výrobky, kojenecká výživa, těstoviny, masné výrobky, instantní polévky a omáčky, proteinové prášky (kaseinové), proteinové tyčinky s kaseinem, sportovní nápoje.
* Musím poznamenat, že ne všechny výše uvedené výrobky obsahují kaseinát, ale některé z nich ano.
 
 
Další na řadě je přírodní produkt, který není vysrážen kyselinou. říká se mu "syřidlový kasein,". Extrahuje se přes sražené mléčné enzymy (syřidlové enzymy).
 
Syřidlový kasein je menší zlo než kyselý kasein. Nemá nízké pH jako kyselý kasein, ale je to přesto proteinový izolát, odvozený z pasterizovaného mléka.
 
Po pasterizaci se odstředěné mléko ochladí na teplotu tuhnutí, kde se syřidlo a mikrobiální syřidlové enzymy smíchají, dokud se důkladně protein nevysráží. Tento proces je v podstatě stejný, jako při výrobě sýrů.
 
Srážením začne vznikat nejdůležitější součást kaseinové bílkoviny, tzv. glykomakropeptid. Tento peptid je velmi přínosnou součástí přirozeného kaseinu. Je to velký zdroj imunitu podpůrných živin.
 
 
Dále se podíváme na kaseinový hydrolyzát. Tento produkt je velmi populární kvůli jeho lehké stravitelnosti a rychlé vstřebatelnosti. Ale je skutečně lepší, než ostatní kaseiny?
 
 
Kaseinový hydrolyzát
 
Co znamená hydrolyzovaný? Tzn. že je předtrávený s proteolytickými enzymy. To se zpravidla používá v nutričním a farmaceutickém průmyslu, protože je lehce stravitelný a rychle se vstřebá do těla. Na rozdíl od jiných kaseinů má hydrolyzát podobnou rychlost vstřebatelnosti jako syrovátkové bílkoviny. Nicméně, tento protein má prakticky stejné problémy jako ostatní.
 
Nedávné studie ukázaly, že hydrolyzovaný kasein není shodný se syrovátkovými bílkovinami. Výzkumníci zjistili, že syrovátkové bílkoviny překonají všechny kaseinové produkty, včetně hydrolyzovaného kaseinu. Přestože se tak rychle vstřebávají, mají slabší anabolický efekt - s největší pravděpodobností v důsledku nižšího obsahu proteinů.
 
A konečně se podíváme na zoubek micelárnímu kaseinu. Micelární kasein, označovaný také jako phosphocasein, byl podporován a stále je, sportovní výživou jako typický protein pro tvorbu svalové hmoty a prevenci svalového katabolizmu. Ale je skutečně tak dobrý, jak nám tvrdí?
 
 
Micelární kasein - Prémiový kasein, však se špatnou funkčností a nízkou stabilitou
 
Micelární kasein se zpracovává podobně jako koncentrát mléčného proteinu, ale v tomto případě jsou kaseinové micells odděleny od syrovátky pomocí mikrofiltrace. Hlavním problémem micelárního kaseinu, je jeho funkční vlastnost.
 
Micelární kasein má špatnou funkčnost, v důsledku špatné rozpustnosti ve vodě.
 
Dovolte mi vysvětlit.
 
Je důležité, aby funkčnost proteinu byla zachována v průběhu sušení, skladování a užití (smíchání s vodou). Obecně platí, že proteinový prášek musí být rozptýlen a rozpuštěn, aby byl plně funkční. Micelární kasein má nízké naředění, což znamená nízkou schopnost, aby se rozpustil ve vodě, při nízkých teplotách.
 
Nejlevnější způsob, jak vyřešit tento problém a zvýšit tak rozpustnost, je použit vysokou teplotu. Mezi další metody patří tepelné zpracování před membránovou filtrací, přidání soli, kaseinátu sodného nebo polydextrózy - z nichž všechny zvyšují rozpustnost prášku, ALE na účet integrity proteinu.
 
Další problém s micelárním kaseinem je nestabilita. Má totiž tendenci se zhoršovat se zvýšenou dobou skladování.
 
Čím je delší doba skladování po výrobě, začne se rychle zhoršovat jeho kvalita (degradace kaseinu). To znamená, že i když micelární kasein je uznávaný, není lepší než ostatní průmyslové kaseiny, kvůli své nestabilitě, a proto je méně kvalitní a zdraví prospěšný, než přírodní kasein a sýrový kasein (syřidlový). A může také obsahovat nežádoucí aditivní přísady, jako jsou soli, kaseinát sodný a polydextróza.
 
Co říci závěrem? Když si jdete koupit JAKÝKOLIV protein, hledejte certifikát analýzy (COFA) a nezávislou zprávu laboratoře, která dokazuje integritu proteinů ve výrobku.
 
A co se kaseinů týče, syrové mléko, mléčný bílkovinový koncentrát (MPC) a zrající sýr, jsou nadřazeny VŠEM kaseinovým izolátům. Kaseinová bílkovina má velmi efektivní dodávku živin a může být použita k získání stabilního a dlouhodobého anabolického efektu ve vašich svalech.
Čerstvý sýr nebo tvaroh má vysoký obsah BCAA, byť s nižším pH a nižší nutriční hodnotou. Hlavní výhodou tvarohu je jeho vysoký poměr bílkovin k tuku. Z tvarohu dostanete více bílkovin, než z mléka nebo zrajícího sýru.
Nejhorší kasein je chemický kyselý kasein. Všechny produkty v této kategorii, by se měly zrušit, kvůli degradaci a obsahu nebezpečných chemických zbytků.
Všechny kaseináty jsou tepelně zpracovány při vysokých teplotách a tudíž představují závažné zdravotní riziko. Užívání těchto produktů je spojeno se zvýšeným výskytem střevních nádorů a rakovin.
 
Chcete-li vytěžit co nejvíce z kaseinu a syrovátky, začleňte následující protokol do svého dne: Během dne používejte kvalitní syrovátkové bílkoviny pro výživu a regeneraci vašich svalů po cvičení. Večer používejte kasein z kvalitních sýrů, tvarohů a mléka, aby vaše svaly během spánku byly v trvalém anabolické režimu, to jest anabolizmu.
 
Důvody: během dne a po cvičení potřebují vaše svaly rychle vstřebatelné bílkoviny a imunitní faktory, jako například v syrovátce, která působí proti katabolizmu, v důsledku denních stresorů, cvičení a poskytnou živiny k oživení a růstu.
 
Pomalé proteiny, jako je kasein se ukázaly být méně účinné, než syrovátkové bílkoviny v podpoře imunitní obranyschopnosti organismu a podpoře syntézy svalových bílkovin po cvičení. Nicméně, kasein má anabolickou výhodu v dlouhodobém horizontu, a to díky své schopnosti indukovat pomalé rovnoměrné uvolňování aminokyselin do svalů po několik hodin v kuse. Proto je kasein ideální během nočních hodin.
 

Nejlepší zdroje kaseinu jsou: sýr čedar, colby, gouda, švýcarský sýr a ementál nebo zrající sýr jako např. syreček a nesmíme zapomenout na tvaroh.

 
Vyhněte se dietním přípravkům, které obsahují hydrolyzovaný kasein. Přečtěte si etiketu sportovních nápojů, proteinových prášků a proteinových tyčinek - mnozí z těchto produktů jsou vyrobeny z hydrolyzovaného kaseinu, jakožto hlavní složky.
 
 
Natural Bodybuilder Jan Maryško