Ovoce a Zelenina

06.07.2014 02:23

Každý ví, že ovoce a zelenina jsou pro nás prospěšné. Vědci se vracejí ke zkoumání našich potravin, v naději, že se o nich více dozví.

Studie zveřejněná v Nutrition Research, zkoumala rozdíly v biologické dostupnosti karetenoidů v mnoha různých druzích ovoce a zeleniny. Pomocí různých metod, vědci zjistili, že ovocný karetenoid lutein, zeaxanthin a beta-kryptoxanthin měli absorpcí v rozsahu 50 až 100%, zatímco lutein ze špenátu a brokolice byl méně dostupný a měl absorpci v rozsahu 19 až 38%.

Bylo také zjištěno, že čím více vysoce koncentrovaných potravin, tím nižší absorpce karetenoidů v potravinách.

Tato studie je důležitá pro kulturisty, protože ukazuje, že stejně životně důležité živiny jsou efektivněji dodávány od některých potravin, než od ostatních. Kulturisté by měli i nadále věnovat pozornost těmto typům studií, aby bylo zajištěno, že potraviny, které jíme, jsou nejvýživnější a nejúčinnější.