Oxid dusnatý (NO)

06.07.2014 21:22

Oxid dusnatý má mnoho rolí v těle organizmů včetně člověka. Konkrétně způsobuje tzv. vazodilataci (rozšíření cév), dále erekci penisu a také uvolnění svalstva v trávicí soustavě, což hraje roli ve schopnosti střev posunovat potravu dále. Mimo to dochází k tvorbě oxidu dusnatého i v samotné centrální nervové soustavě, kde má zřejmě jistou roli v učení a vzniku paměti. Každopádně zde má NO funkci neurotransmiteru. Mimoto byl oxid dusnatý identifikován i v dalších tkáních, jako je srdeční i kosterní svalovina.

Oxid dusnatý se v těle vyrábí prostřednictvím syntáz oxidu dusnatého čili NO syntáz (NOS).

 

Oxid dusnatý je poměrně neznámý mimo lékařské výzkumné laboratoře. Je to velmi reaktivní plyn, který je přirozeně produkován v lidském těle. Je nejdůležitější signální molekula v těle. To má vliv na řadu fyziologických funkcí, včetně krevního oběhu, zánětu, učení a paměti, trávení, erekci, a uvolňování kyslíku v tkáních z červených krvinek. To hraje významnou roli v mnoha důležitých chemických reakcí. Většina lidí má nedostatek přirozené produkci oxidu dusnatého potřebné k udržení optimálního zdraví. Vzhledem k dnešnímu uspěchanému životnímu stylu a faktorům, jako je nedostatek pohybu, špatné stravovací návyky, půdní minerální vyčerpání, cigaretový kouř a další škodliviny, má u každého člověka zásadní význam potřeby vyšší hladiny oxidu dusnatého.

 

Jaké jsou přínosy oxidu dusnatého?

Oxid dusnatý pomáhá vyživovat, obnovovat a chránit téměř každou buňku lidského těla. Příznivě pak působí zejména při léčbě různých poranění a v boji proti bolesti, zánětům, zažívacím problémům, nespavosti či diabetu. Rovněž byla prokázána jeho přímá souvislost se zvýšením energie, zlepšením sexuálních funkcí a dokonce i s redukcí tělesné hmotnosti. To vše díky tomu, že se jedná o tak zvanou „signalizační molekulu“, jež vyvolává procesy zahrnující celou řadu fyziologických funkcí. Snad nejdůležitější funkcí oxidu dusnatého je ale to, že uvolňuje hladké svalstvo ve stěnách tepen, čímž umožňuje, aby krev lépe proudila k životně důležitým orgánům. Díky tomu se pak více kyslíku, živin, vitamínů a dalších činitelů dostává ke klíčovým bodům v těle.

 

Odkud se oxid dusnatý bere?

Oxid dusnatý vzniká v lidském těle primárně díky procesu přeměny argininu (jedna z 20 aminokyselin) na citrulin. Arginin, jež se v tenkém střevě uvolňuje z proteinů a jednoduchých peptidů, se poté společně s ostatními aminokyselinami vstřebává do krevního oběhu. Záhy se tak dostává ke každé buňce v těle, kde se část argininu použije na syntézu oxidu dusnatého a část na syntézu proteinů.

Také dnes víme, že rostlina NONI je prokazatelně velmi bohatá na substance, jejichž požitím se lidské tělo stimuluje k větší produkci oxidu dusnatého, jenž nás nejenom chrání (tím, že ničí téměř všechny bakterie, které jsme pozřeli společně s jídlem), ale navíc ještě proniká skrze stěny žaludku, aby se posléze vstřebal do červených krvinek nebo se navázal na proteiny.

 

NONI a efekt oxidu dusnatého

Během posledního desetiletí se rostlina NONI (latinsky Morinda citrifolia) stala světovým fenoménem. Sta tisíce lidí z celého světa dávají za pravdu lidem z Polynésie, že NONI opravdu funguje! Nikdo ale ve skutečnosti nechápal ony důvody, proč tomu tak je, a to včetně Polynésanů samotných. Avšak dnes již toto neplatí. Podrobná analýza NONI totiž odhalila neuvěřitelnou nutriční skladbu této úžasné rostliny. Plody NONI jsou bohaté na životadárné látky, jakými jsou antioxidanty, fytochemikálie a bioflavonoidy. Listy a kořeny noni jsou zase zdrojem kompletního proteinu obsahujícího všechny esenciální aminokyseliny. V roce 2001 jedna nezávislá laboratoř zkoumající tuto rostlinu odhalila, že šťáva z plodů NONI způsobuje mimo jiné i tzv. efekt oxidu dusnatého. Při dalším zkoumání se pak navíc ukázalo i to, že listy této rostliny vytvářejí oxidu dusnatého ještě 4krát více. Avšak teprve díky vlastní jedinečné kombinaci různých částí této rostliny (plody, listy, kořeny atd.) se podařilo vyrobit produkt s 50krát silnějším efektem oxidu dusnatého, než jaký měla původně zkoumaná šťáva NONI.

 

Nitric Oxide