Pití čaje není jen pro staré lidi

26.12.2013 23:31

Pití čaje je starobylý rituál, který se používá po celém světě.

V Severní Americe jsou největší konzumenti čaje starší lidé, mladší generace se zaměřila na sodovky a jiné uměle ochucené nápoje.

Podle vědců, by to tak být nemělo.

Studie australských vědců ukázala, proč.

Výzkumníci náhodně zrekrutovali 1500 lidí. Účastníci výzkumu byly testováni na krevní tlak a podstoupili vyšetření moči.

Studie ukázala, že pití čaje přímo souvisí s krevním tlakem. Jinak řečeno, vyšší spotřeba čaje snižuje krevní tlak. Účastníci výzkumu vyplňovali dotazníky, kde uváděli jestli pijí nějaký čaj, jaký a kolikrát denně. Z výsledku výzkumu vyplinulo, že lidé, kteří pili čaje, měli nižší krevní tlak, než ti co čaje nepili. Z tohoto testu se nedá jednoznačně říci, že pití čaje snižuje krevní tlak, protože na to má vliv spousta dalších faktorů (genetické dispozice, stravování, stres, fyzická aktivita, zaměstnání, způsob života a další), ale tento výzkum naznačuje, že pití čaje je krok správným směrem.

Kulturisté znají výhody bylinných čajů, jako jsou černý, rooibos a zelený čaj. Mladí lidé postrádají u těchto čajů přidané cukry, které mají v mnoha dnešních nápojích a přitom nevědí, že pití bylinných čajů je nejen zdravé, ale také jsou skvělé na hubnutí.