Podpůrné účinky BCAA

25.11.2013 15:50
BCAA dokážou měnit biochemické vlastnosti svalů!
Nedávná studie ukázala, že díky BCAA bylo v krvi méně enzymů, spojených s poškozením svalů. Skupina mužů brala BCAA ve složení 1,8 g leucinu, 0,75 g izoleucinu a 0,75 g valinu tři týdny před a jeden týden během vysoce intenzivního posilovacího cvičení celého těla, složeného z 8 cviků, prováděných ve 3 sériích po osmi opakováních s maximální vahou. Bylo zjištěno, že hladina CK v séru (enzymatický ukazatel svalového poškození) byla výrazně nižší u skupiny, která brala BCAA během a po cvičení.
 
Poslední studie byla zaměřena na účinky BCAA ve složení 3,5 g leucinu, 2,1 g izoleucinu, 1,7 g valinu, rozdělených do čtyř dávek denně, na případné svalové poškození při excentrickém cvičení. Muži cvičili 12 sérií koncetrických cviků po 10 opakováních a po nich 1 opakování s maximální vahou a brali BCAA 30 minut před tréninkem, hodinu a půl po něm, dále mezi obědem a večeří a před spaním. Následující dva dny po tréninku brali 4 dávky BCAA mezi jídly. Na konci této studie se u nich svalová bolest sice zvýšila, ale o 64% méně než u skupiny, která užívala placebo.
Zdá se, že BCAA podporují regeneraci svalů po posilování a mírní jejich bolest. S BCAA tedy můžete předejít poškození svalů, které může hrát omezující roli při tréninku na svalový růst.
 
 
Kulturistika jinak