Potraviny nebo suplementy?

30.09.2013 19:38
Potraviny (nikoliv suplementy!) jsou základem pro vytvoření zdravého a silného těla. Není však pravda, že všechno, co tělo potřebuje, lze získat jen z potravin. Tak jako už dávno neplatí, že bychom měli sníst jen tři hlavní jídla denně. Na těchto starých zásadách mohou lpět jen ti, které vůbec nezajímá, jak v průběhu dne kolísá hladina aminokyselin v jejich krevní plazmě, jak se mění dusíková bilance těla a podmínky anabolismu. Stále existují kulturisté, kteří se cpou jako medvědi před ulehnutím k zimnímu spánku, protože prý „vystačí“ pouze s třemi jídly denně. Vědí vůbec, že lze využít suplementů ke snadnějšímu, přesnějšímu i efektivnějšímu stravování?
vyziva_33.jpg
Tak například vitamin E, který výrazně snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění, se doporučuje užívat v množství 400 m.j. denně. Z jakých potravin byste takové množství chtěli přijmout? Snad tím, že byste se napili rostlinného oleje nebo snědli 20 šálků mandlí denně? Zřejmě sáhnete po suplementech, protože jiné řešení prostě není!
 
A jak je to vlastně s tolik oblíbeným kreatinem? Průměrný člověk – nevegetarián denně přijme 1,5–2 gramy kreatinu z masa a ryb. Tělu stačí asi 2 gramy kreatinu denně, takže když denně sníme navíc jednu porci slanečků nebo 1–1,5 kg masa, získáme tím 3–5 gramů kreatinu navíc a s ním i další bílkoviny pro růst svalů. Máme tedy vůbec sahat po doplňcích s kreatinem?
 
Lze se v objemové fázi obejít bez suplementů? Proč by ne, když denně sníme například 1 kg hovězího masa. Na druhé straně masem se nemusíme vůbec přecpávat, když si denně přimícháme do proteinového nápoje lžíci kreatinu. Chytré, ne?
 
V jednom z posledních vydání amerického magazínu Nutrition byla publikována zajímavá práce o suplementačním, resp. potravinovém glutaminu, která vnesla trochu světla do této problematiky. Připomeňme, že glutamin tvoří téměř jednu třetinu všech aminokyselin v krvi, má významný antikatabolický efekt, podporuje imunitu vystresovaného organismu kulturisty před soutěží a obecně přispívá k budování svalstva.
 
 
Vyberte si správně!
 
Vitamin E – 400 m.j.
 
20 šálků mandlí – špatně
1 želatinová tobolka – dobře
 
Kreatin – 20 g
 
5 kg hovězího masa – špatně
4–5 lžiček kreatinového prášku – dobře
 
Glutamin– 5 g
 
Karob – špatně
Volný glutamin ze suplementu – dobře
 
 
Je zřejmé, že čím více máme glutaminu a insulinu v krvi, tím je anabolický, resp. antikatabolický efekt vyšší. Na základě výše uvedených zjištění bychom tedy měli přidávat do proteinového nápoje volný glutamin, abychom zaznamenali vyšší anabolický účinek. Ne vždy lze tedy jednoznačně předpovědět účinek suplementů ve srovnání s potravinami a naopak.
 
Kulturistika jinak