Pověry o dietách

02.08.2013 00:46
Jaro a diety patří k sobě. Kdo by nechtěl v tričku a kraťasech vypadat co nejlépe, když se vyloupne jarní sluníčko? Přesto však diety nejsou žádným všelékem, když je nedoprovází vhodná tělesná aktivita a tělo trpí deficitem některých živin nebo mikroživin. Tady jsou odpovědi na vaše nejčastější dotazy, dotýkající se diet ve fitness.

jedlo2.jpg

Přestanu večeřet? Pomůže to?

 
Jde-li vám o to, zhubnout za každou cenu, tak klidně nevečeřte. Počítejte však s tím, že 10–12 hodin nočního hladovění sníží rychlost vašeho metabolismu (energie a s ní i tuky se budou „spalovat“ pomaleji) a „šťávu“ potřebnou pro správnou funkci orgánů (ano, i ony pracují, když vy odpočíváte) si organismus bude brát ze svalů. To je škoda, protože právě ve svalech je ukryta ta největší kapacita na spalování tuků, která se hladověním zmenšuje. Jde o to, aby ani večer a pokud možno ani v noci metabolismus úplně „nezamrznul“, takže večerní zeleninový nebo ovocný snack či malá porce bílého jogurt nezaškodí.
 
 

Vypustím všechny tučné potraviny!

 
To je sice chvályhodné, ale zamysleli jste se nad tím, odkud si tělo bude brát tuky potřebné pro metabolismus a jak bude vstřebávat vitamíny ze stravy, které jsou rozpustné výhradně v tucích (A, D, E a K)? Domníváte se, že postačí, že v těle je už zabudovaná tuková zásoba, které se chcete zbavit? Je to paradoxní, ale některé tuky a mastné kyseliny mohou pomoci k odbourání uložených tukových zásob. Jsou to nenasycené mastné kyseliny z rybího tuku nebo konjugovaná kyselina linolová (tzv. CLA nacházející se v mléčném tuku). I při hubnutí platí, že energie z potravy by měla být nejméně z 15 % tvořena tuky, které jsou nenasycené povahy (rybí tuk, ořechy, semena aj.).
 
 

Zachrání mě přílohy?

 
Ano, přílohy obvykle představují ty nejkoncentrovanější zdroje energie – knedlíky, rýže, těstoviny, brambory…Ale co takové luštěniny? Nebo dušená zelenina? To už nejsou pouhé kalorie, kterým se v případě většiny příloh říká „prázdné“. V luštěninách je hodně vlákniny a bílkovin (u sóji až 48 %) a pestrá dušená zelenina je zase bohatým zdrojem vlákniny a antioxidačně působících látek z tzv. bioflavonoidů (např. beta-karotenu). Na přílohy pravidelně a programově zapomínají i vyznavači dělené stravy – jedí maso bez nich a původní přílohy konzumují zvlášť. A obvykle hubnou, ne snad přímo zásluhou samotného dělení stravy, ale tím, že prostě kontrolují to, co snědí, a tak limitují svoji spotřebu energie. Tu můžete omezit i tím, když si řeknete o poloviční přílohy nebo si je objednáte bez tučné šťávy či omáčky.
 
 

Pít vždy a všude?

 
O hladu se říká, že je to převlečená žízeň. Ano, máme-li hlad v nevhodnou dobu a příliš často, obvykle pomůže k jeho zahnání doušek dobrého nápoje. Také všeobecně platí, že málo pijeme, takže vody není nikdy dost. Ale ani s tekutinami by se to nemělo přehánět a za zdravý horní limit (samozřejmě v závislosti na teplotě, vlhkosti prostředí a druhu tělesné aktivity) se dnes považuje jeden americký galon (asi 4,2 l) vody denně. Toto množství by nemělo dělat nikomu problémy zejména v parném létě, když jsme na nějaké aktivní dovolené. K tomuto dennímu limitu bychom se mohli alespoň přiblížit, když v návaznosti na cvičení aerobiku vypijeme 1,5–2 litry vody a zbytek v průběhu dne. Pokud vám nevadí oxid uhličitý z minerálek, tak je rozhodně střídejte (střídáte tím i ionty prospěšných minerálů). Jinak pijte kvalitní stolní nesycené vody, protože oxid uhličitý nadýmá a může působit větší či menší trávicí potíže.
 
Kulturistika jinak