Pravda o zvedání těžkých závaží

12.06.2013 11:27

Je dobré pro maximální růst svalů zvedat velké váhy?

Není tajemstvím, co pohání kulturisty, jako jste vy. Je to právě ono železo. Naše soutěž začíná u nás. Denně cvičíme, snažíme se každý trénink zvednout víc a víc, než jsme zvedali v předchozím cvičení. Výsledný nárůst svalové hmoty nás velice těší a motivuje nás, ke stále většímu výkonu. Řídíme se mottem: "Trénuj tvrdě
 nebo jdi domů."

Trénink tak těžký, jak je to jen možné, nemusí vždy být skutečně nejlepší způsob, jak budovat svalovou hmotu, nebo dokonce sílu! Ano, čtete správně. Podle výzkumu, který se prováděl v průběhu posledních pár let. Můj vlastní výzkum v reálné laboratoři známé jako "posilovna", jsem přišel na to, že cvičit s nižší hmotností a vyšším počtem opakování, může být ještě lepší způsob pro maximalizaci svalového růstu! Pokud opravdu chcete nabrat maximum svalů, pokračujte v četbě. Pokud ne, pokračujte s tím, co děláte, ale nebuďte překvapeni, až dojde k náhlému zastavení růstu vašich svalů. Byli jste varováni!

 

Ve světě vědy, jsou opakování v jedné sérii rozdělena do tří hlavních kategorií:

1) Svalová síla

2) Svalová hypertrofie (růst)

3) Svalová výdrž

 

Výzkum a roky tréninku ukázali, že rozsah 1-6 opakování v sérii, je nejlepší způsob pro zvýšení svalové síly. Rozsah 7-12 opakování v sérii je nejlepší pro zvýšení svalového růstu a rozsah 12 a více opakování v sérii je nejlepší pro zvýšení svalové vytrvalosti. To by byl pevný základ toho, co víme o svalové fyziologii a energetických systémů, používaných při těchto typů cvičení, stejně jako výsledky, které sportovci viděli v průběhu let.


Takže většina kulturistů cvičí v rozsahu 6-8 opakování, občas 10 opakování, protože tento rozsah jim umožní vypadat a cítit se nejpůsobivějším v tělocvičně.

Vy už ale znáte pravdu a vědecká fakta. Takže záleží jen na vás, jestli budete pokračovat v dosavadním tréninku nebo budete trénovat co nejlépe.

 

Kulturistika jinak