Příliš mnoho bílkovin?

13.04.2014 00:34

Po celá desetiletí, vědci v akademickém světě diskutovali o množství bílkovin, kteří by měli konzumovat vrcholový sportovci. Někteří odborníci tvrdí, že kulturisté potřebují příjem až 1,5 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti, zatímco jiní tvrdí, že menší množství bílkovin, je pro tělo větší přínos.

Zatím kulturisté konzumují nejméně 1 gram bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti a produkují vynikající výsledky.

 

Nová studie zkoumá účinky silového tréninku na celé tělo, dusíkovou bilance a metabolismus bílkovin před a po tréninku.

 

Výzkumníci měli k dispozici mužské účastníky studie, které podrobili testování před a po cvičení, příjmu bílkovin a pili vaječné bílkoviny v různých množstvích (0, 5, 10, 20, 40 g).

 

Vědci zjistili, že tvrdý trénink snižuje celkový metabolismus bílkovin, zlepšuje rovnováhu dusíku a zvyšuje celkovou retenci bílkovin. Navíc, vědci zjistili, že k oxidaci Leucinu po cvičení, došlo pouze tehdy, pokud účastníci konzumovali více než 20 gramů bílkovin v jednom jídle.

Vědci došli k závěru, že začínající kulturisté, nemají významně zvýšené požadavky na příjem bílkovin a že zvýšený příjem bílkovin, může ve skutečnosti zvýšit oxidaci proteinů.

 

Tato studie není příliš překvapivá, ale za to je logická. 

Netrénované osoby s vysokým příjmem bílkovin, budou mít výrazně vyšší oxidaci bílkovin, než velmi svalnatí kulturisté.

Proteinová oxidace a uchovávání proteinu jsou závislé na celkové svalové hmotě a potřebě bílkovin v závislosti na svalové hmotě. Nadbytek bílkovin, může způsobit jejich oxidaci.

 

Jinými slovy, začínající kulturisté mají méně svalů než pokročilý kulturisté, a proto méně svalové tkáně, je stimulováno v průběhu cvičení a je zapotřebí méně bílkovin na opravu poškození svalů. V důsledku toho, je jejich proteinová spotřeba nižší. To je přece fér.

Tato studie je důležitá, protože její výsledky by mohly být použity k přesvědčení kulturistů, aby snížili svůj příjem bílkovin.

 

Kulturisté by neměli konzumovat příliš mnoho bílkovin - tj. od 5 gramů na kilogram tělesné hmotnosti. Vůbec se nemusíte bát snížení příjmu bílkovin. Prostým faktem je, že kulturisté mají zvýšené požadavky na bílkoviny oproti lidem, kteří necvičí.

 

 

Jaký je tedy vhodný nebo optimální příjem bílkovin?

Vhodný příjem bílkovin pro vrcholové sportovce a kulturisty je 1-1,5 g na kg tělesné hmotnosti. Maximální možný příjem jsou 2 g na kg.

Rozhodující je váš somatotyp, který by vám měl určit váš trenér a podle kterého se určuje množství bílkovin, ale také sacharidů a tuku.