Pro větší hrudník - velká činka nebo jednoručky?

25.03.2015 18:29

HYPOTÉZA
Jedním ze základních pravidel vzpírání je začít obouruční činkou a jednoručky zvolit později. Je to kvůli tomu, abyste mohli zvládnout větší váhu, než s jednoručkami.

VÝZKUM
Výzkumníci z Norska zkoumali, jestli jsou lepší obouruční činky nebo jednoručky pro větší hrudník. Pozvali si pár vzpěračů a měřili, jak velkou váhu zvládnou při jednom opakování a analyzovali činnost svalů. Zapojené svaly byly: hrudník, přední delty, tricepsy a bicepsy.

VÝSLEDKY
Vědci potvrdili, že větší váhu byli vzpěrači schopni zvládnout s obouručkou a to o 20%, než s jednoručkami. Také zjistili, že, i když byl malý rozdíl ve svalové aktivitě hrudníku a ramen pro oba způsoby cvičení, jednoručky zatěžovaly méně tricepsy a více bicepsy.

ZÁVĚR
Obouruční činka při bench-pressu je mnohem lepší pro větší sílu hrudníku a tudíž vám dovolí použít větší váhu. Nicméně, norský tým také zjistil, že tlaky s jednoručkami zatěžují mnohem méně triceps než obouruční činka. To je pravděpodobně způsobeno tím, že pohyb je spíše obloukovitý, kdežto u obouruční činky se osa pohybuje v přímce. To umožní vyčerpat vaše tricepsy jako první a pak můžete přejít na tlaky s jednoručkami, kde nebudou tricepsy slabým článkem a můžete se více soustředit na prsní svaly.

APLIKACE
Je lepší, alepsoň ze začátku začít obouručkou a potom jít na jednoručky. Zvládnete tak na bench-pressu větší váhu, protože váš hrudník není ještě unavený a více ho tak zatížíte.

Moje doporučení: Protože u klasického bench-pressu pracuje jak hrudník, přední delty, tricepsy a trošku bicepsy, hodí se spíše pro zvětšení síly. Zatímco jednoručky zatěžují více hrudník a méně tricepsy a ramena. Jsou rozhodně lepší pro větší hrudník. Je zde větší rozsah pohybu a ke konci každého opakování dochází k maximální kontrakci hrudníku, což maximalizuje jeho růst.