Proč byste měli dělat strečink? A kdy?

28.06.2013 14:13

Chcete-li zachovat vysokou hladinu hormonu IGF-1, dělejte strečink a vybudujete si více svalů.

Mnohé studie prokázaly, že protahování svalů může zvýšit hladinu IGF-1. O IGF-1 bylo prokázáno, že zpomaluje proces odbourávání bílkovin. Někteří trenéři tvrdí, že svalové vazivo je jako polštář. V případě, že "polštář" je těsný, nemůže se rozšířit. Strečink rozšiřuje svalovou tkáň, která umožňuje pojivové tkáni se rozšířit a umožnit další růst svalů.

Vědci testovali strečink a zkoumali, co dělá IGF-1. Třicet lidí bylo náhodně rozděleno do jedné ze tří výcvikových skupin:

a) Statický strečink před silovým tréninkem

b) Statický strečink před každým cvikem

c) Žádný strečink před a během cvičení

Síla a IGF-1 byly zkontrolovány na začátku (před tréninkem) a na konci (po tréninku) celého experimentálního pokusu. Takže tady je skutečná rána pro strečink před nebo během cvičení! Skupina, které prováděla strečink před tréninkem, zaznamenala výrazný nárůst síly, u další
 skupiny, která prováděla strečink před každým cvikem, došlo ke zvýšení pevnosti pojivové tkáně. Vědci zjistili, že skupina, která neměla žádný strečink před a během cvičení, vykazovala vyšší hodnoty IGF-1, ve srovnání s ostatními skupinami. Byl učiněn závěr, že strečink nezvyšuje svalovou sílu a ani ​​hladinu IGF-1. Takže navzdory tomu, co jste se učili několik let, strečink není dobrý před nebo během cvičení. Rozhodnete-li se protáhnout, ujistěte se, že je to později. Skrátka, když chcete dělat strečink, dělejte ho po tréninku!
 

Kulturistika jinak