Proč vitamín D?

16.10.2013 00:08
Jsem pravidelným návštěvníkem posilovny. Měl bych užívat extra vitamin D?
preco_vitamin_d_1.jpg
Vitamín D a vápník jsou známé svým synergickým účinkem na hustotu kostní tkáně. Vápník je přímo součástí kostní struktury, vitamín D napomáhá jeho vstřebávání z potravy a vápníkových doplňků výživy. V posledních letech se vápník stal předmětem zájmu i pro svou potenciální roli při odbourávání tuku. Hromadí se důkazy o tom, že vitamin D může být důležitý z hlediska optimalizace účinků tréninku, hraje totiž důležitou roli při růstu svalové hmoty a síly.
 
Vitamin D vzbudil zájem vědců poprvé tehdy, když se zjistilo, že svalové buňky jsou vybaveny receptory schopnými reagovat na jeho přítomnost. Aktivace těchto receptorů ovlivňuje svalová vlákna několika způsoby. Interakce vitaminu D může svými receptory ve svalech způsobovat změny na genetické úrovni, které mohou ovlivňovat růst. Navíc, vitamin D může zvyšovat hladinu vápníku ve svalech, což je důležité z hlediska jejich funkce. Studie ukázaly souvislost mezi různými typy receptorů vitamínu D a zlepšením síly čtyřhlavého svalu steheního a hamstringů. I když není možné ovlivnit typ receptorů vitamínu D, se kterými jsme se narodili, můžeme zvýšit příjem samotného vitaminu D, který je aktivuje.
 
Existují dva typy vitamínu D: D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). Účinnější je vitamín D3. Zvýšení jeho hladiny lze dosáhnout konzumací tučnějších ryb (například losos), nebo užíváním vitaminu D3 ve formě doplňků výživy (400 až 1000 mezinárodních jednotek denně navíc, kromě běžné stravy). Vitamin D se také tvoří v pokožce po expozici slunečním zářením, lékaři však varují před zvýšeným rizikem rakoviny kůže, které může převážit výhody zvyšování hladiny vitaminu D v těle takovýmto způsobem. Hlavním zdrojem vitamínu D by proto měl být jeho příjem potravou.
 
Kulturistika jinak