Růst svalů a spalování tuků

05.09.2021 18:42

Není pochyb o tom, že čím více svalů vybudujete, tím snáze hubnete. Po celá desetiletí se předpokládalo, že to bylo způsobeno skutečností, že svaly spalují více kalorií než ekvivalentní množství tělesného tuku. A i když je to pravda, rozdíl není tak výrazný, aby skutečně znamenal obrovský rozdíl ve ztrátě tuku. I když může existovat mnoho důvodů, proč více svalů znamená méně tuku, jeden pravděpodobný mechanismus zahrnuje hormon leptin.

Leptin je hormon uvolňovaný tukovými buňkami, který zvyšuje rychlost metabolismu a snižuje hlad. Spálíte tedy více kalorií a konzumujete méně. Přesto nedávná 12týdenní studie ze Španělska kombinující vzpírání a aerobní cvičení zjistila, že jak ztrácíte tělesný tuk, vaše hladiny leptinu se snižují. To dává smysl, vzhledem k tomu, že leptin se uvolňuje z tukových buněk, ale je neintuitivní vůči možnosti pokračovat ve ztrátě tělesného tuku. Dřívější studie od stejných španělských vědců však ukazuje, proč je růst svalů pro pokračující hubnutí tak důležitý. Uvedli, že v dominantní paži, která má o 15% více svalové hmoty než paže opačná, má také vyšší hladinu leptinových receptorů. To znamená, že svaly mají vyšší citlivost na leptin, takže pravděpodobně získají větší skok v rychlosti metabolismu, přestože mají nižší hladiny leptinu.

Toto zjištění podporuje myšlenku, že program kombinující silový trénink a kardio, je pro hubnutí mnohem lepší než samotné kardio. Konec konců, ztráta tuku snižuje hladinu leptinu, takže potřebujete posilovací trénink, který podpoří růst svalů a citlivost na leptin pro trvalé hubnutí.

Další důvod ke snížení tuku

Být tlustý způsobuje větší poškození svalů

Potřebujete další důvod, proč zůstat hubený? Co na tom, že čím je člověk tlustší, tím větší poškození svalů nastává při cvičení. Vědci z University of Houston uvedli, že když byly obézní myši vystaveny namáhavému cvičení, došlo k většímu poškození svalů než u hubených myší. Vědci navrhli, že obezita mění biochemické vlastnosti membrány svalových vláken, což ji činí náchylnější k mechanickému namáhání. Pokud jste tedy trenér, mějte na paměti, že obézní člověk se nemusí ze cvičení zotavit tak rychle jako štíhlejší protějšek!