Škodí hodně bílkovin svalovému růstu?

23.07.2014 11:27

Základní pravidlo kulturistiky říká, že pokud chcete, aby vám rostly svaly, potřebujete hodně bílkovin. Je to však skutečně pravda?

Každý z nás určitě slyšel, že k získání svalové hmoty musíte jíst bílkoviny po celý den a každý den. Je nepochybně pravda, že pracující svaly (zejména u kulturistů a sportovců) vyžadují větší množství bílkovin. Otázkou však je, jaké množství je optimální, a zda je opravdu nezbytné, abyste nikdy nezmeškali po tréninku své bílkovinné jídlo.
Pokud máte v úmyslu budovat svalovou hmotu, určitě byste měli svému tělu dodávat pravidelně vhodné živiny, a pokud možno, měli byste se vyhýbat hladovění. Faktem je, že nechat tělo odpočinout od toho velkého množství bílkovin má své opodstatnění. Obnovíte tak schopnost metabolismu budovat novou svalovou hmotu.
Věda tuto myšlenku v současnosti podporuje. Nedávný výzkum potvrdil, že bílkovinná potravina má vliv na myostatin, a tím i na růst svalové hmoty. Bílkovina myostatin je jedním z růstových faktorů, který brzdí růst svalové tkáně. To znamená, že čím je větší koncentrace myostatinu v těle, tím menší je vývoj svalstva.
V nedávné studii se vědci zaměřili nato, že bílkoviny aktivují satelitní buňky. Satelitní buňky jsou prekurzory buněk kosterního svalstva, a proto hrají klíčovou roli v organismu při adaptivní reakci na cvičení. Zkoumalo se 21 zdravých dobrovolníků mužského pohlaví, kteří byli rozděleni náhodně do dvou skupin. Jedna skupina konzumovala před tréninkem 1,2 gramu bílkovin na kilogram hmotnosti, druhá pouze 0,1 g. Pak byla všem provedena svalová biopsie z nohou a měřilo se zotavení po cvičení. Zjistilo se, že satelitní buňky se spolu s myostatinem snížily ihned po ukončení tréninku u obou skupin. Rozdílné výsledky však byly zjištěny následně po 48 a 72 hodinách. I když se satelitní buňky a myostatín vrátili k normálu u skupiny s vyšším příjmem bílkovin, ve skupině s nižším příjmem zůstaly nadále na nízké úrovni. Po 72 hodinách byla u skupiny s vyšším příjmem bílkovin významně zvýšená hladina myostatinu, zatímco u skupiny s nižším příjmem byla tato hladina snížená. I když tato studie neprokázala, že bílkovina přímo moduluje nárůst satelitních buňkách po cvičení, což však ukazuje, že koncentrace bílkovin zcela určitě ovlivňuje hladinu myostatinu po cvičení. To znamená, že nízká hladina myostatinu vyvolaná tréninkem, urychlila aktivaci satelitních buněk. Ale nemusíte být zmateni. Stále svému tělu musíte dodat kvalitní protein po cvičení. Na tuto studii byl proveden další výzkum, který ukázal, že požití proteinu ihned po cvičení, potlačuje účinek myostatinu. Ve skupině, kde se podávalo placebo se jeho úroveň hodinu po cvičení podstatně zvýšila, ale ne u skupiny, ve které byl podáván syrovátkový protein.
Skutečnou otázkou pak zůstává, zda je opravdu nutné, aby se přijímalo velké množství bílkovin i po 48 nebo 72 hodinách, pokud vaše tělo nemá pocit přijímání dalších bílkovin, kdy periodické přijímání větší množství bílkovin může způsobit lehkou metabolickou acidózu. Nedávný výzkum naznačuje, že občasné vynechání bílkovinného jídla, vrátí tělo do rovnováhy.
Nezapomínejte na fakt, že mít velké svaly je jedna věc, ale nemít při tom i velké břicho je věc druhá. Jaký smysl bude mít velké prsní svaly, když pod nimi bude "nafukovací míč"? Stejně jako posloucháte své tělo při tréninku, měli byste také vědět, jak vaše tělo reaguje na vaši stravu. Pokud vaše tělo špatně tráví velké množství bílkovin, nejlogičtější věcí je, že se uloží ve formě tuku.
Pokud vše shrneme dohromady, důležitou věcí je poslouchat své tělo a občas mu dát pauzu od velkého množství bílkovin. Nejenže svaly neztratíte, ale dokonce tak můžete stimulovat nové přírůstky.