Snídejte

08.02.2014 11:54

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne.

Mnozí z nás nemají čas snídat, protože pevný časový rozvrh vám to neumožňuje, a proto snídaně často vynecháváte. Obvykle bývá snídaně nahrazována kávou, na cestě do práce nebo jakmile se dostanete do kanceláře. Pro mnoho lidí, včetně kulturistů, kteří mají skutečnou práci a reálné závazky, je to recept na katastrofu.

Konzumace snídaně je důležitá, protože vám dodá energii a základní živiny, které ráno potřebujete, aby vaše tělo mohlo správně fungovat v ranních hodinách. Snídaně "nakopne" váš metabolismus a zastaví se katabolismus. Ale to pouze tehdy, když budete jíst snídani, která zahrnuje i bílkoviny.

Jedna studie v American Journal of Clinical Nutrition, zkoumala účinky konzumace vysoce proteinové snídaně a vysoce sacharidové snídaně, na úroveň sytosti.

15 zdravých dobrovolníků mužského pohlaví předložilo krevní testy po třech hodinách po požití vysoce bílkovinové snídaně (58,1% kalorií z bílkovin) a vysoce sacharidové snídaně. Subjekty také uváděly svoji subjektivní úroveň sytosti během této doby.

Vědci zjistili, že s vysoký obsah bílkovin ve snídani dramaticky snížil koncentraci ghrelinu, zatímco vysoký obsah sacharidů ve snídani měl jen mírné účinky. Není divu, s vysokým obsahem bílkovin se zpomalilo vyprazdňování žaludku.

Tato studie dokazuje, že jíst solidní snídani, která má vysoký obsah bílkovin, je vysoce účinná při zastavení katabolizace, nastartování metabolismu a také zasytí.

Ráno, když máte málo času na přípravu plnohodnotné snídaně, existují koktejly (náhražky jídel nebo se dají použít i proteinové nápoje), které jsou přesně upraveny tak, aby podporovaly dlouhodobou sytost a svalový růst, protože mají vysoký obsah bílkovin a relativně nízký obsah sacharidů.

 

 

Kulturistika jinak