Spát příliš dlouho nebo příliš málo, může být špatné pro vaše srdce!

12.06.2013 18:26

Příliš málo spánku nebo dokonce příliš mnoho, může způsobit potíže se srdcem!

Nová data ukazují, že dospělí, kteří mají méně než šest hodin spánku, mají výrazně vyšší riziko cévní mozkové příhody a infarktu myokardu. I ti, kteří údajně spí více než osm hodin, mají vyšší pravděpodobnost srdečních problémů, bolesti na hrudi, ischemické srdeční choroby a zúžení krevních cév, které zásobují krví a kyslíkem srdce. Podle průzkumu (25. března 2013 na American College of Cardiology - 61. výroční vědecké zasedání) vědecké zasedání o kardiovaskulárním zdravý přináší další pokrok v této oblasti.

Vědci říkají, že toto je první národní reprezentativní vzorek, který má najít souvislost mezi délkou spánku a zdraví srdce. Vědci studovali přibližně 3019 pacientů ve věku nad 45 let, kteří se podíleli na průzkumu amerických domácností, který hodnotil širokou škálu zdravotních problémů. Analýzy ukázaly, že lidé, kteří měli příliš málo spánku, měli dvakrát vyšší pravděpodobnost cévní mozkové příhody a srdečního infarktu. Ti, kteří spali více než osm hodin, měli dvakrát vyšší pravděpodobnost anginu pectoris (středně těžké srdeční onemocnění) a 1,1 krát vyšší pravděpodobnost ischemického srdečního onemocnění.

"Nyní máme informaci, že spánek může ovlivnit zdraví srdce, a to by mělo být prioritou," řekl Rohit R. Arora, MD, FACC, předseda kardiologie a profesor medicíny na Chicago Medical School. "Na základě těchto zjištění se zdá, že spát šest až osm hodin každý den, je pravděpodobně nejmenší riziko kardiovaskulárních onemocnění v dlouhodobém měřítku."

Nedostatečný spánek byl dříve spojován s hyper-aktivitou sympatického nervového systému, poruchy glukózové tolerance, diabetes, zvýšení úrovně kortizonu, krevního tlaku a tepové frekvence - z nichž všechny jsou spojené s kardiovaskulárním onemocněním. Nicméně, výzkumníci jsou stále před otázkou, proč delší doba spánku, může být spojována s problémy se srdcem?

Dr. Arora spekuluje, že lidé kteří spí více než osm hodin, podají zprávu o bolesti na hrudi u svého lékaře. Proč existuje více významných kardiovaskulárních příhod v této skupině? Ale to je třeba ještě vyhodnotit, v budoucích dlouhodobých studiích. U lidí, kteří jsou diabetici nebo jsou obézní, se může vyskytnout vyšší riziko těchto onemocnění, pokud spí méně než šest hodin.

Lékaři by se měli začít ptát pacientů, jak dlouho spí, a to zejména těch, kteří mají vyšší riziko srdečních onemocnění. Je to opravdu jednoduchá věc, nic to nestojí a může to pomoci povzbudit pacienty přijmout lepší spánkový režim.

Respondenti byli dotazováni na délku spánku a následně byli rozloženi do jedné ze tří kategorií:

1) Méně než šest hodin spánku za noc

2) Mezi šesti a osmi hodin spánku za noc

3) Více než osm hodin spánku za noc

 

Každý pacient byl také otázán, jestli někdy měl srdeční selhání, srdeční infarkt, ischemickou srdeční chorobu, anginu pectoris nebo mozkovou mrtvici. Analýzy o proměnných jako je věk, pohlaví, celkový cholesterol v krvi, krevní tlak, kouření, diabetes a index tělesné hmotnosti, byli provedeny u všech pacientů. Výzkumníci také kontrolují, spánkové apnoe a další poruchy spánku, které byly dříve spojovány s problémy se srdcem.

Dr. Arora říká, že větší prospektivní studie jsou potřebné k potvrzení těchto zjištění.

Dr. Arora představil studii 25. března v McCormick Place South Hall

 

Kulturistika jinak