Stroje vs. činky

20.10.2013 23:03
Používání činek je nejlepší způsob, jak vybudovat větší svaly a sílu?
 

Úvodní řeč

 
Volné váhy rozhodně mají své výhody. Jednou z jejich hlavních výhod oproti strojům, je účast stabilizačních svalů. Silnější stabilizátory se rovná větší svaly. Cvičení na strojích má také své výhody. Ve skutečnosti výzkum ukazuje, že stroje mohou vybudovat sílu stejně efektivně jako činky.
 

DŮKAZY

 
■ Volné váhy vás nutí používat více stabilizační svaly. To vám může pomoci vytvořit větší celkovou sílu, protože stabilizační svaly jsou důležité pro velké svalové skupiny, které produkují nejvíce síly. 
■ Cvičení s činkami způsobí, že spálíte více kalorií. Výzkum ukázal, že cvičení jako jsou dřepy s volnou váhou, spaluje asi o 50% více kalorií než stroje, jako např. leg-press.
■ Skutečnost, že stroje používají méně stabilizačních svalů, je také výhodou, protože vám to pomůže zaměřit se více na cílené svaly. Jedna studie z Illinois State University uvádí, že pokud subjekty prováděly bench press s volnou váhou, zapojovaly se více přední a střední deltové svaly, než při bench pressu na multipressu. Výzkumníci usoudili, že je to pravděpodobně kvůli potřebě deltových svalů stabilizovat ramenní klouby a vyvážit činku při zvedání vzhůru.Vzhledem k tomu multipress, nemusí stabilizovat ramenní klouby. Menší zapojení deltů znamená, že se můžete více zaměřit na prsní svaly a tudíž na větší svalový růst.
■ Pokud jde o přesvědčení, že cvičení s volnou vahou, vám bude zvyšovat sílu než cvičení na strojích, výzkum to ve skutečnosti vyvrací.  Ve Valdosta State University (Georgia), vědci zjistili, že když předměty cvičily s volnou hmotností na bench pressu po dobu 10 týdnů, zvýšila se jim síla o 10% a když cvičily na multipressu bench press po dobu 10 týdnů, také jim vzrostla síla o 10%.
Verdikt: Nevyhýbejte se cvičení na strojích
 

Vynesení rozsudku

Vždy používejte obě metody, aby jste maximalizovali své výsledky. To znamená, abyste používali činky a stroje. Na začátku tréninku se zaměřte na činky a pak, jak se únavy stabilizační svaly, jděte cvičit na stroje. Tato metoda umožňuje cvičit s maximální intenzitou a maximálně procvičí cílený sval.
 
 
Kulturistika jinak