Tuky a váš krevní tlak - umírněnost je klíč

07.03.2014 10:17

Jen málo kulturistů si uvědomuje, že krevní tlak je zásadní pro budování svalů a celkové zdraví.

Vysoký krevní tlak vede k mnoha zdravotním problémům, včetně kardiovaskulárních onemocnění, infarktech a dokonce i ke smrti.

Výzkumníci chtěli posoudit účinky nasycených a mononenasycených mastných kyselin na krevní tlak u zdravých jedinců. Za tímto účelem, výzkumníci testovali 162 lidí, kteří byli náhodně rozděleni do dvou skupin: 1. skupina konzumovala stravu bohatou na mononenasycené tuky a 2. skupina konzumovala stravu bohatou na nasycené mastné kyseliny.

 

Vědci zjistili, že systolický a diastolický krevní tlak klesly s konzumací mononenasycených mastných kyselin, ale zůstaly nezměněny s konzumací nasycených mastných kyselin.

 

To vedlo vědce k závěru, že při zvýšení nasycených mastných kyselin ve stravě, se zvýší diastolický krevní tlak. Naopak při zvýšení mononenasycených mastných kyselin ve stravě, se sníží diastolický krevní tlak.

 

Je potřeba si uvědomit, že mononenasycené mastné kyseliny mají příznivý vliv na krevní tlak, ale vysoký příjem tuků (zdravých) ve stravě, nemá blahodárné účinky. 

 

Závěrečné poučení: Používejte dobré tuky, ale s mírou, aby byly co nejvíce k užitku.

 

 

Kulturistika jinak