Vědec odhaluje vnitřní hodiny, které měří věk většiny lidských tkání

27.10.2013 15:08

Každý stárne, ale vědci nechápou proč. Nyní studie UCLA odhalila biologické hodiny uložené v našich genomech, které mohou osvětlit, proč naše těla stárnou a jak můžeme zpomalit proces stárnutí.

Zatímco dřívější hodiny byly spojovány se slinami a hormony, nový výzkum umí přesně odhadnout věk různých lidských orgánů, tkání a buněk. Nečekaně bylo zjištěno, že některé části anatomie, jako ženská prsní tkáň, stárne rychleji než zbytek těla.

Cílem výzkumu těchto hodin, je pomoci vědcům lépe pochopit, co zrychluje a zpomaluje proces stárnutí člověka.

Pan Horvath (vědec) probíral 121 souborů dat shromážděných dříve vědci, kteří studovali methylace u zdravých a nádorových lidských tkání.
Z téměř 8000 vzorků, 51 druhů tkání a buněk odebraných z celého těla, Horvath mapoval, jak věk ovlivňuje hladinu methylace DNA od narození do 101 let.
Horvath testoval na hodinách účinnost porovnáním tkáně biologického věku s chronologickým věkem. Když hodiny opakovaně ukazovaly přesně, byl nadšený a trochu ohromený.
Například Horvath zjistil, že u ženy stárne prsní tkáň rychleji než u zbytku těla.
"Zdravá prsní tkáň je asi dva až tři roky starší než zbytek těla ženy," řekl Horváth. "Pokud žena má rakovinu prsu, zdravá tkáň vedle nádoru je v průměru o 12 let starší než zbytek těla."
Výsledky mohou vysvětlit, proč rakovina prsu je nejčastější rakovinou u žen, ale také by mohly vysvětlit, proč je věk hlavním rizikovým faktorem pro řadu nádorů u obou pohlaví.
"Můj výzkum ukazuje, že všechny kmenové buňky jsou novorozenci," řekl. "Ještě důležitější je, že proces transformace, resetuje hodiny buňkách "na nulu".
V zásadě platí, že objev dokazuje, že vědci mohou přetočit v těle biologické hodiny a obnovit ji na nulu.
"Velkou otázkou je, zda biologické hodiny řídí proces, který vede ke stárnutí," řekl Horváth. "Pokud ano, budou hodiny důležitým faktorem pro studium nových terapeutických přístupů k udržení "mladí"."
Horvath zjistil, že hodiny se zrychlují nebo zpomalují v závislosti na věku osoby.
"Hodiny nejdou vždy konstantní rychlostí," vysvětlil. "Když jsme se narodili a rostli jsme z dětí do teenagerů, "jely" hodiny rychle, pak zpomalý na konstantní rychlost, až dorazíme k 20 rokům."
UCLA podala prozatímní patent na hodiny Horvatha. Jeho další studie budou zkoumat, zda zastavení biologických hodin, zastaví proces stárnutí nebo zvýší riziko rakoviny. Bude také zkoumat, zda podobné hodiny existují také u myší.
 
 
Kulturistika jinak