Více informací o genetice a výkonnosti

05.10.2014 22:06

Všichni jsme říkali dlouhou dobu, že genetika je rozhodující pro úspěch v kulturistice, že naše geny určují, kolik můžeme zvednout, jak rychle se zotavíme, a konečně, jak moc a jak rychle nám porostou svaly.

Jak to, že některým z nás, rostou svaly pomalu a jiným rostou snadno?

Je to všechno skutečně způsobeno našimi geny, jak jsme říkávali?

Skupina odborníků tvrdí, že životní prostředí určuje tyto věci.
Nyní, Australští vědci provedli novou studii, která zkoumala, jak se naše geny chovají v interakci s prostředími v posilovně, doma a venku. Prostě zkoumali, co všechno má či nemá na naše svaly a výkonost vliv. Debata mezi genetiky a lidmi z oddělení životního prostředí je diskutabilní – na tom však nezáleží.

Vědci říkají, že náš výkon v gymu není ovlivněn genetikou nebo životním prostředím, ale spíše je produktem našich základních znalostí (to, co víme). Životní prostředí nemá vliv na vaši jedinečnou biologii a genetiku.

I když je zcela zřejmé, že závěry studie jsou správné, je důležitá pro kulturisty - zejména pro ty, kteří obtížně nabírají svalovou hmotu a používají gainery, aby jim v tom snažení pomohli a domnívají se, že genetika je konečné slovo, protože to slyšeli mnohokrát.

„Mám špatnou genetiku.“

„Já už větší nebudu, genetika...“

„Moje genetika mi nedovolí abych byl větší.“

„S tím už jsem se narodil, to nejde změnit...“

A podobně. To vše jsou výmluvy!

Tato studie ukazuje, že ve skutečnosti se stačí dozvědět více o tom, jak vytvářet růst svalů, nebo jak zvýšit produktivitu v posilovně anebo najít a překonat mnoho dalších možných překážek, které vám brání v pokroku.
Pro nás ostatní, tato studie znovu ukazuje, že pokrok je možný, musíme jen chtít a jít si tvrdě za svým cílem a aplikovat ty nejnovější vědecké poznatky. Jako to např. dělá Ben Pakulski (hvězda z filmu Generace Železa) nebo třeba Miloš Šarčev (bývalý profi kulturista) ... Je zapotřebí se stále vzdělávat. Takže budete trénovat chytřeji.


Je zapotřebí si uvědomit, že naše geny jsou jen 30% našeho úspěchu či neúspěchu. Zbylých 70% tvoří náš životní styl (strava + suplementace, trénink, regenerace a v neposlední řadě to jak se chováme a jak myslíme). Přestaňte se pořád vymlouvat na vaši genetiku. Teď už víte, že vaše genetika je jen malým pánem. Hlavní slovo máte VY a jen VY! Je to jen na vás, jak se rozhodnete...