Volná váha vs. Smithův stroj

05.09.2021 19:45

Tlaky s volnou váhou je osvědčený cvik s desítkami neoficiálních zpráv podporujících jeho účinnost.

Smithův stroj umožňuje kontrolovanou dráhu pohybu a také bezpečnostní západky, pokud se zaseknete.

DŮKAZ

■ Tlaky s volnou váhou vyžadují největší pomoc od svalových skupin stabilizátoru ramen. To pomáhá posílit těžko cílené svaly, jako je rotátorová manžeta, díky čemuž budete silnější a méně náchylní ke zranění. Také umožňují přirozenější pohyb v oblouku při stlačování závaží nad hlavou.


■ Smithův stroj používá méně stabilizačních svalů; Výhodou však je, že menší, slabší svaly nebudou zadržovat vaši sílu, což vám umožní zvedat těžší váhu.

■ Jedna nepublikovaná studie od Weider Research Group zjistila, že když vyškolení kulturisté provedli tlaky na ramena, na Smithově stroji, byli v průměru asi o 15 liber silnější, než když dělali tlaky na ramena s vlastní váhou.

VERDIKT

Přestože na stroji Smith můžete tlačit větší váhu, cvičení s volnou váhou umožňují nejpřirozenější pohybové vzorce a používají více stabilizující svalové skupiny.

DODATEK

Často mezi oběma cviky přepínejte, abyste získali to nejlepší z obou světů. Koneckonců, použití větší hmotnosti vám umožní vyvinout větší přetížení deltoidů, což může vést ke zlepšení růstu. Nepoužívejte výhradně stroj Smith, protože vaše svalové skupiny stabilizátoru budou trpět, takže budete dlouhodobě slabší a budete mít větší riziko zranění ramene.