Vše o chřestu

23.10.2015 13:45
Chřest je přírodní diuretikum. Navíc je šestým nejlepším zdrojem vitamínu C.

Chřest je jeden z nejpopulárnějších zelenin mezi kulturisty. Je to možná proto, že vypadá jako mini oštěp :D , ale s větší pravděpodobností proto, že zlepší vaši postavu tím, že odvádí vodu. Chřest má také vysoký obsah stopových prvků, jako je například kyselina listová a vitamíny A, C, E a K, dále obsahuje aminokyselinu asparagin.

 

Kulturisté konzumují chřest po celou dobu jejich soutěžní přípravy a dokonce i během celého roku, protože chřest je snadno dostupný a také jeden z nejlepších způsobů, jak co nejvíce přirozeně odvést vodu z podkoží. 

 

Super šestka

Vitamin C je jedním z nejvíce prospěšných živin pro kulturisty. Je to antioxidant, který pomáhá ničit volné radikály, zmírňuje stres po cvičení. Pokud byste měli málo vitamínu C, volné radikály by zničily integritu buněčných stěn a po určité době, by došli k onemocnění.

 

Užívání vitamínu C, nejen snižuje riziko zranění, ale jak výzkum ukazuje, také pomáhá spalovat tělesný tuk syntézou karnitinu, a to zvyšuje oxid dusnatý, který zlepšuje průtok krve a svalové napumpování při tréninku.

 

Těchto šest potravin patří mezi nejlepších zdroje vitamínu C.

  • Džus z aceroly (ovoce) - 3872 mg vitamínu C ve 235 ml
  • Pomerančový džus z koncentrátu - 379 mg ve 235 ml
  • Kvajáva (ovoce) - 376 mg ve 235 g
  • Sladká žlutá paprika - 341 mg ve 235 g
  • Sladká červená paprika - 209 mg ve 235 g
  • Kiwi - 196 mg ve 235 g