Význam vody

07.03.2014 10:26

Kulturisté ví, že je důležité pít hodně vody. Faktem je, že voda je důležitá, jak pro život, tak pro svaly, protože se používá u milionů chemických reakcí potřebných pro dobré zdraví a zbavení těla škodlivých toxinů.

 

Obecně platí, že kulturisté by měli vypít alespoň 4 l každý den. Není to pravidlem pro všechny, ale zdá se, že funguje pro většinu kulturistů.

Viskozita krve je důležitá, protože výzkum prokázal, že je prediktorem kardiovaskulárních onemocnění - silně tmavá krev, má vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění. Nový výzkum se snažil zkoumat účinky zvýšeného příjmu vody, na hustotu krve a výsledkem bylo snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.

 

Otázkou je, mohou skutečně kulturisté, pitím dostatečného množství vody každý den, snížit hustotu krve a riziko kardiovaskulárních onemocnění?

 

K odpovědi na tuto otázku, měli vědci 67 mužů a 27 žen s rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění a příjem vody u těchto subjektů byl roven nebo byl menší než 0,5 litru na den. Náhodně rozdělily subjekty do tří kontrolních skupin, kde každá skupina měla 31 účastníků.

Účastníci v 1. skupině drželi svůj denní příjem vody konstantní, ve 2. skupině účastníci zvýšili svůj denní příjem vody o 1 litr a v 3. skupině účastníci používali 1 litr borůvkové šťávy denně.

Před začátkem studie, měli všichni účastníci viskozitu krve a moči změřenou.

 

Výsledky studie ukazují, že hladiny sodíku, draslíku a kreatininu v moči, se snížily ve 2. a 3. skupině. Nicméně, ve všech skupinách, nebyly vidět žádné změny ve viskozitě krve a ani v proteinových, kapalných, glukózových a inzulínových úrovních.

Takže, studie je jasná: zatímco pitná voda je pro nás zdravá, výzkum ukazuje, že zvýšení množství vypité vody za den, nezmění naši viskozitu krve a nesníží riziko kardiovaskulárních onemocnění. Jak lze čistým způsobem, snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění? Dietou a dostatečným pohybem (fyzickou aktivitou).

 

 

Kulturistika jinak