Zapečený květák s topinambury a fenyklový salát s majonézou

28.02.2015 17:01

Picture

Co je třeba:

500 g topinambur
menší květák
200 ml tučné smetany
100 ml mléka
2 vejce
1 lžička mletého kmínu
drcený pepř
sůl
máslo

Květák rozebereme na růžičky, topinambury oloupeme. Jelikož topinambury po zbavení slupky rychle mění barvu, namoříme je do vody s trochou citronové šťávy.
Do vroucí a osolené vody dáme růžičky květáku i oloupané artyčoky, které asi 5 - 7 minut vaříme. Zeleninu necháme trošku vychladnout a pak nakrájíme na kousky. Vložíme do máslem vymazané zapékací nádoby, okmínujeme, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.

Smetanu, mléko a vejce smícháme, jemně osolíme a nalijeme na připravenou zeleninu. Při 180 stupních pečeme do měkka. Ke konci můžeme na chvilku přepnout na gril, abychom získali zlatavou kůrku na povrchu.

Na salát dále potřebujeme:

2 fenykly
1 větší mrkev
1/4 hlávky zelí
kousek cibule
4 lžíce domácí majonézy (připravuji podle knihy Jídlo na prvním místě)
hrstičku kopru
citonovou šťávu
sůl a drcený pepř

Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na proužky. Smícháme s majonézou, na drobno pokrájeným koprem a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Před servírováním necháme chvilku odležet v lednici.